Annons
Nyheter

Fallskärmshoppare omkom i flygkrasch

Åtta personer miste livet när ett mindre flygplan med fallskärmshoppare störtade i Finland.
Nyheter • Publicerad 20 april 2014

Piloten och två hoppare undkom med livet i behåll. De hann hoppa ut med fallskärm.

Olyckan inträffade på söndagen i Jämijärvi, tio mil nordväst om Tammerfors. Ett stort räddningspådrag sattes i gång direkt efter det att det lilla flygplanet hade störtat.

Annons

Polisens insatsledare Petri Kangas kunde på kvällen bekräfta att åtta personer hade påträffats döda. Alla anhöriga var inte underrättade, men polisen kände till vilka som var med i olycksplanet.

Jämijärvi har ett flygcentrum som är populärt bland segelflygare och fallskärmshoppare. Tammerfors fallskärmsklubb har sin hemmabas där. På olycksdagen genomförde klubben en uppvisning.

Rykande vrakrester

En läsarbild som publicerades av tidningen Ilta-Sanomat visar rykande rester av planet mitt i skogen.

Ett ögonvittne beskriver för Iltalehti att planet föll rätt ner:

– Jag såg genast att något var fel.

Vittnet som själv ägnar sig åt flyg på fritiden var bland de första som kom fram till haveriplatsen. Där hittade gruppen en av passagerarna skadad med fallskärm på ryggen. Personen var vid liv, men medvetslös.

De överlevande fördes till sjukhus, men ingen av dem ska ha varit allvarligt skadad.

Föll krängande

Ögonvittnet Markus Kuosmanen säger till etermediebolaget Yle att flygplanet, av typen Comp Air 8, såg ut att hamna i spinn och föll snabbt mot marken krängande.

Annons

– Före det hördes inga särskilda ljud. Däremot såg det ut som om en bit av planet lossnade, säger han.

Brandkåren var framme vid haveristen inom ungefär en kvart. Ville Hakala, som deltog i släckningsarbetet, säger till nyhetsbyrån FNB att flygplanskroppen stod i lågor då brandkåren anlände. Han säger att planet slogs i bitar.

– Själva släckningsarbetet tog ungefär fem minuter, säger Hakala.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons