Annons
Nyheter

Fackförbund avvisar medlarbud

Fackförbunden Unionen och Sveriges Ingenjörer sade på lördagen nej till det senaste budet i avtalsförhandlingarna för industrin.
Nyheter • Publicerad 13 mars 2010
Cecilia Fahlberg, Unionen.
Cecilia Fahlberg, Unionen.Foto: Jonas Ekströmer

De lönenivåer som föreslogs av medlarna var provocerande låga, ansåg förbunden.

– Lönenivåerna är lägre än tidigare hemställan, vilket vi betraktar närmast som en provokation. De här låga nivåerna är helt oacceptabla, sade Unionens förhandlingschef Niklas Hjert till TT.

Annons

Budet presenterades för parterna vid 11-tiden på lördagen, och reaktionen från de två förbunden kom snabbt.

"Förslaget är oacceptabelt – det är sämre än det förra budet och känns som en provokation", sade ordförande Ulf Bengtsson enligt ett pressmeddelande.

Ökat avstånd

Unionens ordförande Cecilia Fahlberg ansåg att budet förde parterna längre ifrån varandra.

– Vi i industrin har ett oerhört stort ansvar för att skapa ett avtal som sätter märket för resten av arbetsmarknaden. Det ansvaret tar man inte genom att backa och lägga sig på de här låga nivåerna.

Hon konstaterade att tiden håller på att rinna ut för de båda parterna. Den sista mars löper de nuvarande avtalen ut för industrin, tillsammans med andra avtal som sammanlagt berör cirka två miljoner löntagare.

Kommenterar inte

Teknikföretagens vd Anders Narvinger, den största representanten på arbetsgivarsidan, ville på lördagen inte kommentera budet eller fackens reaktion.

– Vi kommer att lämna vårt svar när förhandlingsdelegationen möts i morgon (söndag) klockan 11, sade han.

Fackförbundet IF Metall har inte heller lämnat besked om hur de ställer sig till budet. Enligt pressombudsmannen Lars Ankarfjäll kommer förbundet att lämna sitt besked till medlarna, och först på söndagen offentliggöra svaret.

Förra helgen sade både fack och arbetsgivare nej till det första budet från medlarna. Parterna var bland annat missnöjda med de lönenivåer som hade föreslagits.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons