Nyheter

Facket rasar mot chefsbonusar i SAS

Många SAS-anställda har reagerat kraftigt på att chefer i det krisdrabbade flygbolaget fått en halv årslön extra för att stanna kvar i företaget.
Nyheter • Publicerad 11 januari 2013
Foto: Johan Nilsson / SCANPIX

– Det har varit starka reaktioner, och saken kommer troligen att explodera i Sverige när den blir känd, säger Stig Lundsbakken, ordförande i Verkstedsklubben på SAS Norge till tidningen VG.

Lundsbakken säger att facket inte kan acceptera att cheferna får en kraftig lönehöjning medan Verkstedklubbens medlemmar riskerar lönesänkningar och uppsägningar.

Det är nyckelpersoner i SAS marktjänst som har fått höjd lön, skriver norska Finansavisen. Bonusarna ska ha betalats ut i december.

Marktjänsten är en av de verksamheter som SAS ska sälja, enligt den sparplan som presenterades i höstas.

SAS bekräftar för TT att "ett mycket begränsat antal nyckelpersoner" i såväl Norge som Sverige och Danmark har fått särskilda avtal för att stanna kvar i företaget.

"Denna begränsade skara medarbetare skulle arbeta intensivt med 4XNG-planen (sparplanen) som bland annat kunde betyda att deras befattningar skulle upphöra", skriver Malin Selander, pressansvarig vid SAS Sverige, i ett mejl till TT.

Enligt henne finns de berörda personerna i hela SAS.

"Vi har på samma sätt, i andra processer relaterade till 4XNG, arbetat med avtal för att säkerställa nyckelkompetenser under en process, till exempel centraliseringen av OCC (Operational Control Center) till Sverige" skriver Selander.

SAS vill varken bekräfta eller dementera att det rör sig om 18 chefer som fått sammanlagt 15 miljoner kronor.

– Vi kommer inte gå in i detalj kring avtalen, säger Malin Selander till TT.

TT: De anställda har fått lägre lön och ökad arbetstid, och samtidigt betalar ni ut bonusar till flera chefer. Hur går det ihop?

– Det här är en väldigt omfattande process, och syftet är som sagt att vi ska ha kvar viktiga kompetenser inom företaget.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.