Annons
Nyheter

Få plånboksnyheter i vårbudgeten

En jättebudget – men bara en liten rännil sipprar direkt in i hushållens plånböcker. Regeringens vårbudget innebär få nyheter som får omedelbar inverkan på privatekonomin.
Ekonomi • Publicerad 15 april 2021
Inte så många nyheter som omedelbart påverkar privatekonomin. Arkivbild.
Inte så många nyheter som omedelbart påverkar privatekonomin. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Mest handlar det om stöd till jobb och företag, och åtgärder för att begränsa smittan och genomföra vaccineringen. Fast det finns några enstaka förslag som kan få betydelse för var och ens plånbok.

– Det höjda bostadsbidraget förlängs. Det var först tänkt att vara till halvårsskiftet, men nu förlängs det året ur, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank och Sparbankerna.

Annons

Höjningen är 25 procent och det kan betyda en del för barnfamiljerna som får stödet, konstaterar han.

Karensstödet vid sjukdom förlängs, så att den som blir sjuk ska kunna stanna hemma från jobbet utan att förlora alltför mycket pengar på karensavdraget.

Även arbetsmarknadsinriktade insatser kan påverka enskildas ekonomi, här finns bland annat ökade satsningar på utbildningsinsatser.

I sommar tillförs exempelvis medel så att det kan bli fler sommarkurser på högskolor och universitet, så att de som inte kan jobba i stället kan studera med studiestöd.

Budgeten innehåller också stöd till kommuner för att ordna sommarjobb åt ungdomar.

– Det får också betydelse direkt för dem som kan få jobb i sommar, säger Arturo Arques.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons