Nyheter

Få förslag för arbetslösa ungdomar

Alla partier talar om den höga arbetslösheten för unga, men det är tunnsått med nya förslag.
Nyheter • Publicerad 9 juni 2010

Ett ljus i mörkret är att ungdomsarbetslösheten faktiskt är på väg nedåt.

De rödgröna partiledarna höll pressträff på onsdagen om ett "rödgrönt kontrakt för alla unga i Sverige". S-ledaren Mona Sahlin lovade en rivstart, att en rödgrön regering redan vid första sammanträdet den 14 oktober ska avskaffa "aktivitetsförbudet", som innebär att unga arbetslösa inte kan få någon åtgärd vid Arbetsförmedlingen förrän efter tre månader.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M) gick till frontalangrepp mot hur S framställer aktivitetsförbudet. Ett flagrant hyckleri, sade han vid ett eget pressmöte och påminde om den 100-dagarsregel som fanns före regeringens tillträde 2006 och som Mona Sahlin var med om att införa.

– Från dag ett finns en coach och under de tre första månaderna får hälften jobb.

Sven Otto Littorin vill sätta fokus på de 70 000 unga som inte pluggar, jobbar eller ens är anmälda hos Arbetsförmedlingen. Kunskapen om vad de gör är mycket liten.

Het valfråga

Onekligen ser ungdomsarbetslösheten ut att bli en av höstens hetaste valfrågor. Men hittills finns få konkreta förbättringsförslag. Centerpartiet har dock lanserat idén om att studerande på högskolan, enligt dansk modell, ska få arbeta med en lägre lön parallellt med studierna för att få in en fot på arbetsmarknaden. Nyutexaminerade får avstampsjobb med lägre ingångslön under första året.

Enligt Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist är läget svårast för de unga som saknar gymnasieutbildning eller har dåliga eller ofullständiga betyg. Därför vill både regering och opposition satsa mer på den tredjedel av de unga arbetslösa som har utbildningsbrister.

Ungdomsarbetslösheten är förvisso hög. Men den är snart på väg att vända nedåt, spår Arbetsförmedlingens prognoschef Tord Strannefors.

– Man kan dela upp ungdomsarbetslösheten i två delar: de som studerar och de som inte studerar. Och om man tar bort de heltidsstuderande ungdomarna så minskar ungdomsarbetslösheten redan nu.

Snar vändning

Arbetslösheten för ungdomar kommer att gå i samma riktning som den totala arbetslösheten, enligt Tord Strannefors.

– De brukar ha lättare att få jobb när det vänder upp. Och nu vänder det också upp i stora tjänstesektorer. Handeln och hotell- och restaurang ser bra ut, säger han.

Samtidigt är det stora skillnader mellan olika grupper av ungdomar som vill ha jobb. En stor grupp har goda kunskaper och kommer att få jobb ganska enkelt när ekonomin tar fart. Men det finns också en stor grupp som är dåligt rustad och inte sällan utan gymnasieexamen.

– Om man diskuterar politik så tycker jag att man inte ska hålla på med generella åtgärder mot ungdomar utan rikta in sig väldigt selektivt mot de som bäst behöver stöd, säger Tord Strannefors.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.