Nyheter

Extremister tros på väg till Europa

En grupp på 25 islamistkrigare tros vara på väg till Europa från det krigshärjade gränsområdet mellan Afghanistan och Pakistan, enligt fransk underrättelsetjänst.
Nyheter • Publicerad 7 oktober 2010

Enligt dessa detaljerade uppgifter, som kommit från USA för två veckor sedan, ska gruppen vara på väg tillbaka mot EU, möjligen via Turkiet, efter att ha tränats i gränsområdet som utgör bas för radikala islamistiska krafter.

Varningen sammanfaller med förhöjda hotnivåer runtom i Europa.

Samtidigt som talibanernas ledare i Afghanistan verkar vara redo att inleda fredssamtal för att avsluta det nio år långa kriget så kommer nu ytterligare stöd för uppgifterna om att Pakistans militära underrättelsetjänst ISI försöker påverka talibanerna till fortsatt kamp.

Uppgifterna figurerade även i det material som släpptes om kriget i Afghanistan av webbsajten Wikileaks i somras.

Enligt tidningen The Wall Street Journal har ISI uppmuntrat till en upptrappning av våldet i regionen, inklusive det som utövas mot civila, samt pressat talibanernas befälhavare att vägra vapennedläggning och fredssamtal.

"ISI vill att vi dödar alla – poliser, soldater, ingenjörer, lärare, civila – enbart i syfte att skrämma folk", berättade en talibanledare i Kunar-provinsen för tidningen.

Enligt amerikanska myndigheter, som bekräftar bilden, är det oklart om påtryckningarna kommer från toppen av säkerhetstjänsten eller om det handlar om myndighetsutövare på botten av organisationsstegen.

Pakistanska myndigheter avvisar anklagelserna.

– När helst någonting går fel i Afghanistan så får ISI skulden, säger en högt uppsatt tjänsteman till The Wall Street Journal.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.