Annons
Nyheter

Extra pengar till landsbygden i vårbudgeten

En landsbygdssatsning på 417 miljoner kronor finns med i den vårändringsbudget som regeringen och samarbetspartierna C och L presenterar nästa vecka.
Politik • Publicerad 8 april 2021
Centerledaren Annie Lööf har prioriterat mer pengar till landsbygden i förhandlingarna med regeringen inför vårbudgeten.
Centerledaren Annie Lööf har prioriterat mer pengar till landsbygden i förhandlingarna med regeringen inför vårbudgeten.Foto: Anders Wiklund/TT

De extra pengarna till landsbygdsprogrammet ligger Centerpartiet varmt om hjärtat. I förhandlingarna med S, MP och L har partiet drivit på för att det omfattande stödprogrammet ska få ytterligare 417 miljoner kronor under 2021 och 2022.

– Helt enkelt för att få ett mer konkurrenskraftigt jordbruk, säger Annie Lööf.

Annons

– Vi vill se till att konkurrenskraften stärks, att vi ökar livsmedelsproduktionen i landet och att vi ser till att ha en attraktiv landsbygdspolitik.

Diken och vildsvin

I praktiken kan de extra pengarna innebära både vildsvinsstängsel och täckdikning eller stöd till mer automation och digitalisering. Exakt vad de ska användas till kommer att slås fast inom kort av regeringspartierna och samarbetspartierna. Därefter måste EU-kommissionen godkänna programmet.

Så sent som i höstas kom de fyra partierna överens om att skjuta till flera miljarder för att inte landsbygdsprogrammet abrupt skulle ta slut vid årsskiftet. På grund av att EU:s nya jordbrukspolitik försenats har det uppstått ett glapp 2021 och 2022.

– Men det här är inte för att täppa till något. Utan det är nya, friska pengar in i landsbygdsprogrammet för att göra ytterligare nytta, säger Lööf.

– Vi ser nu att det inte bara handlar om att ligga på samma nivå, utan de kommande åren behöver vi öka ambitionen för att stärka konkurrenskraften.

De gröna näringarna har klarat sig relativt bra under pandemin, men de har stora investeringsbehov, enligt Lööf.

Hon lyfter fram att många bönder står inför generationsskiften, att det behövs investeringar i både maskiner och anläggningar och att det kan vara nödvändigt med stöd för att våga investera i automation och ett mer modernt jordbruk om marginalerna är små.

Kan bli vinnare

Men trots allt kan coronapandemin leda till något positivt för landsbygden, hoppas Centerledaren. Under det senaste året har till exempel fler upptäckt att det går att bo på landsbygden och ändå behålla jobbet i storstan.

– Jag tror att landsbygden kan gå vinnande ur den här pandemin, om man tillåter sig att tala i de termerna, säger Lööf.

Vårändringsbudgeten presenteras den 15 april.

Fakta: Det här är landsbygdsprogrammet

Programmet ska stödja utveckling av lantbruk och landsbygder.

Stöden ska bidra till att nå mål för miljö och klimat, höja konkurrenskraft inom jordbruk, trädgård, rennäring och skogsbruk och skapa nya jobb.

Landsbygdsprogrammet finansieras av Sverige och den europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Sverige står för mer än hälften av pengarna.

Under perioden 2014–2020 fanns 37 miljarder kronor i programmet. Under 2021 och 2022 har regeringen avsatt cirka 10,5 miljarder kronor för olika stöd.

I vårändringsbudgeten föreslås ytterligare 417 miljoner kronor.

Det är Jordbruksverket, länsstyrelserna, Skogsstyrelsen, Tillväxtverket och Sametinget som ansvarar för ersättningarna och stöden inom landsbygdsprogrammet.

Källa: Jordbruksverket

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons