Annons
Nyheter

Explosioner och strider i Damaskus

Två "terroristexplosioner" skakade på morgonen ett av Syriens militära högkvarter i Damaskus. Enligt en del källor står försvarsdepartementet i lågor.
Nyheter • Publicerad 26 september 2012
Foto: Scanpix

Explosionerna, som inträffade vid sju-tiden lokal tid, beskrivs som mycket stora och uppges ha utlöst bränder i byggnader.

- Explosionerna var väldigt högljudda. De skakade hela staden och fönstren i vårt hus skallrade, sade en boende i området via telefon, skriver Reuters.

Annons

- Svart rök sågs stiga från området nära militärens personalbyggnad.

Nätverket av rebellgrupper i Fria syriska armén (FSA) har tagit på sig ansvaret för bombdåden. "Fria armén slog till mot stabsbyggnaden på Umayyad-torget i Damaskus, och dussintals dödades i två kraftiga explosioner", hette det i en kommuniké från FSA:s informationskontor. Men Syriens informationsminister uppger att explosionerna bara har orsakat "materiella skador", enligt Reuters som citerar statlig tv.

Samtidigt har våldsamma strider har brutit ut inne i försvarshögkvarteret i Damaskus, uppger den Londonbaserade organisationen Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), rapporterar AFP. Enligt organisationen har striderna skördat liv på båda sidor.

Två journalister som rapporterade om bombdåden i Damaskus har attackerats. En journalist som arbetade för den iranska engelskspråkiga tv-kanalen Press TV dödades och den iranska tv-kanalen al-Alams Damaskuschef har skadats, meddelar deras arbetsgivare enligt AFP.

Ett antal vakter skadades i explosionerna, men alla höga befälhavare klarade sig oskadda, enligt ett uttalande i statlig syrisk tv.

Enligt uttalandet var det två sprängladdningar placerade intill stabsbyggnaden som orsakade explosionerna och satte byggnaden i brand. Den ena ska ha placerats i en bil.

Sedan bombdådet mot säkerhetshögkvarteret i juli då försvarsministern Daoud Rajha, presidentens svåger Assef Shawkat och general Hassan Turkmani dödades, har säkerheten i det redan välbevakade området förstärkts ytterligare.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons