Annons
Nyheter

TPLF:s ledare jagas efter regimens intåg

Regeringens styrkor har tagit över huvudstaden Mekele i regionen Tigray och avslutat sin militära insats, uppger premiärminister Abiy Ahmed.
Nu börjar jakten på TPLF:s ledare.
Etiopien • Publicerad 29 november 2020
Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed. Arkivbild.
Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed. Arkivbild.Foto: Themba Hadebe/AP/TT

De "kriminella" inom Tigreanska folkets befrielserörelse (TPLF) ska gripas av federal polis och de ska ställas inför rätta, säger premiärminister Abiy Ahmed, som hävdar att det bara tog några timmar att ta över Mekele.

Konflikten i regionen har pågått i drygt tre veckor. Tusentals människor tros ha dödats under striderna och över 44 000 har flytt över gränsen till Sudan. FN bedömer att 1,1 miljoner etiopier kommer att behöva hjälp som en följd av konflikten.

Annons

Abiy Ahmed, som tillträdde presidentposten för två år sedan och i fjol tilldelades Nobels fredspris, har avvisat erbjudanden om medlingshjälp i konflikten, som han ser som en intern ordningsfråga.

"Till den sista"

TPLF-ledaren Debretsion Gebremichael skrev till nyhetsbyrån Reuters på lördagskvällen att hans styrkor kommer att fortsätta slåss, vilket ökar farhågorna för att konflikten kan bli långdragen.

"Deras brutalitet kan bara öka vårt beslut att bekämpa dessa inkräktare till slutet", skriver Debretsion Gebremichael i sitt meddelande.

Han uppgav även att TPLF drar sig tillbaka från Mekele-området.

Det är inte känt om några av TPLF:s ledare har kapitulerat. Kommunikationen till Tigray är avskuren och tillträdet hårt kontrollerat, vilket gör det svårt att bekräfta parternas uppgifter om striderna.

Sent på lördagskvällen utfärdades order om gripande för ytterligare 17 etiopiska militärer som anklagas för brott i samband med konflikten, bland annat förräderi och förskingring, rapporterar statliga mediebolaget Fana. Sedan tidigare har 117 sådana order utfärdats för militärer som polisen uppger har kopplingar till TPLF.

Explosioner i Asmara

Sex explosioner hördes i grannlandet Eritreas huvudstad Asmara på lördagskvällen, meddelar USA:s ambassad. Uppgifterna kom bara timmar efter att Etiopiens premiärminister uppgett att hans styrkor tagit kontroll över Mekele.

Det är inte klarlagt om explosionerna har koppling till konflikten i Tigray, som gränsar mot Eritrea, men TPLF har anklagat Eritrea för att skicka soldater till Tigray för att hjälpa den etiopiska styrkorna i regionen. För ett par veckor sedan sköt tigreanska styrkor raketer mot Eritrea.

Två diplomater i Addis Abeba uppger för nyhetsbyrån AFP att flera raketer som skjutits upp från Tigray på lördagskvällen verkade ha Asmaras flygplats och militära anläggningar som mål. Det är dock oklart var de landade.

Explosionerna ska ha hörts strax efter klockan 22 lokal tid på lördagen. Eritrea har inte kommenterat uppgifterna.

Fakta: Tigray

Regionen Tigray ligger i Etiopiens norra delar och befolkningen utgör omkring 6 procent av landets 109 miljoner invånare. Regionen utgjorde tillsammans med regionen Afar och delar av Eritrea kärnlandet i det äldsta Etiopien.

Huvudstad är Mekele.

Stommen i den gerilla som störtade diktatorn Mengistu Haile Mariams regim 1991 utgjordes av tigreaner vilka sedan kom att dominera den etiopiska politiken. Men deras inflytande har minskat under premiärminister Abiy Ahmeds styre och i slutet av förra året lämnade partiet TPLF, som domineras av tigreaner, den styrande koalitionen.

Sedan Abiy Ahmed kom till makten 2018 har en rad tigreanska befattningshavare blivit avsatta, sparkade eller åsidosatta – något som enligt den federala regeringen skett som ett resultat av insatser mot korruption. Tigreaner har å sin sida sett regeringens åtgärder som ett sätt att minska deras inflytande.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons