Annons
Nyheter

Experter: Troligen ingen olycka

Det malaysiska flygplanet har sannolikt skjutits ned från marken eller utsatts för en terrorattack, enligt flygexperter.
Nyheter • Publicerad 17 juli 2014

Och på grund av att vraket har hittats kommer svaret att kunna ges redan inom några dagar.

Jörgen Elfving, militärexpert, säger att det finns flera möjliga alternativ bakom att det malaysiska passagerarflygplanet MH17 har störtat. Antingen rör det sig om en ren och skär olycka, en terroristattack eller att någon av parterna i konflikten i östra Ukraina har skjutit ned det med luftvärnsrobotar eller med hjälp av jaktflyg.

Annons

Misstag osannolikt

Enligt Elfving finns uppgifter om att separatisterna har luftvärnssystemet SA-13, men:

– Det når inte ett passagerarflygplan om det flyger på hög höjd.

Om flygplanet skjutits ned är det troligare att antingen Ukrainas eller Rysslands militär ligger bakom, säger Elfving:

– Det innebär att konflikten i östra Ukraina väsentligen har trappats upp. Sedan är det frågan om vem som bär ansvaret för nedskjutningen. Det påverkar också konfliktens fortsatta utveckling.

Stephan Persson-Tyrling, chef för den luftoperativa sektionen på Försvarshögskolan, säger att det är "osannolikt" att det rör sig om en olycka, med tanke på att flygplanet befann sig på hög höjd med få faktorer som kunde påverka det. Han tror inte heller att det rör sig om ett misstag:

– Om du ska skjuta ned något från 10 000 meters höjd från marken så har du väldigt avancerade robotar och missiler. Sannolikheten att man ska göra ett misstag när du har sådant avancerat material är också motsägelsefullt.

Persson-Tyrling säger vidare att det troligtvis inte har skjutits ned av ett jaktflygplan eftersom det i så fall hade upptäckts:

– Alla flygvapen runtom har den typen av radar, då hade man kunnat se om det var ett anfall från ett annat flygplan.

Snart besked

Annons

Hans Kjäll, flygsäkerhetsexpert, säger att det kommer att gå att räkna ut huruvida flygplanet sköts ned eller störtade i en olycka.

– Fördelen här är att man kan hitta vraket, och det går ganska lätt att fastställa om det blivit nedskjutet. Det går att se inom ett par dagar på spillrorna om det varit en explosion innan kontakt med marken.

Kjäll delar bilden av att det är mindre sannolikt att det rör sig om en olycka. Den olycksdrabbade flygplansmodellen, Boeing 777, räknas som mycket säker och har använts i mer än 20 år.

– Det är ett av de bästa flygplanstyperna på marknaden, och den finns i många exemplar, säger Kjäll.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons