Annons
Nyheter

Experter om Kims nya ubåt: Arv från Sovjet

Nordkorea säger sig ha byggt en ubåt med kapacitet att bära kärnvapen. Om det stämmer kan det öka hotet mot omvärlden. Men västliga experter är inte övertygade.
Nordkorea • Publicerad 8 september 2023
Kim Jong-Un, tvåa från vänster, inspekterar den nya ubåten. Fotot uppges vara taget i onsdags, men kommer från diktaturens hårt styrda medier.
Kim Jong-Un, tvåa från vänster, inspekterar den nya ubåten. Fotot uppges vara taget i onsdags, men kommer från diktaturens hårt styrda medier.Foto: KCNA/KNS via AP/TT

Enligt Nordkoreas hårt hållna statliga medier hölls en ceremoni när ubåten presenterades i veckan.

Diktatorn Kim Jong-Un var på plats och båten, döpt till "Hjälten Kim Kun-Ok", ska enligt rapporterna i statliga medier innebära en förstärkning och ett nytt kapitel i utvecklingen av landets flotta.

Annons

Från sydkoreanskt håll ställer man sig skeptisk till att ubåten kommer att fungera som Nordkorea påstår, och hävdar att den sannolikt inte är redo för operativ tjänst. Kim Jong-Un inspekterade ett ubåtsprojekt 2019, och detta ser ut att vara samma ubåt som då.

Planerar toppmöte

Analytikern Ankit Panda från fredsinstitutet Carnegie i Washington, beskriver konstruktionen som föråldrad.

– Den är kraftigt modifierad, men bygger på Sovjetteknologi från 1950-talet och kommer därför ofrånkomligen att ha begränsningar, säger han till AP.

Den nordkoreanske diktatorn har under de senaste veckorna understrukit behovet av att stärka landets flotta, vilket enligt vissa analytiker kan bero på en önskan att utvidga det militära samarbetet med Ryssland. Han rapporteras planera ett toppmöte med Rysslands Vladimir Putin i Vladivostok inom kort.

Ubåten bedöms ha tio avfyrningstuber enligt Bloomberg, som hänvisar till fackpublikationen Naval News, och är en modern version av en sovjetisk ubåt i Romeo-klassen.

Vill ha atomdrift

Det vore i så fall en uppgradering från den enda motsvarande ubåt Nordkorea hittills konstaterats ha. Den har bara kapacitet för en robot i taget, och har beskrivits som en testfarkost.

Enligt en rapport från Sydkoreas försvarsdepartement har Nordkorea en av världens största ubåtsflottor, men de flesta av ubåtarna är små och har så dåliga prestanda att de bara kan användas till mindre uppdrag, nära landets egen kust.

Förutom kärnvapen eftersträvar Kim atomdrift för ubåtarna, vilket skulle innebära att de kan röra sig mer fritt över världshaven. Men den tekniken behöver han i så fall få hjälp med utifrån – från exempelvis Ryssland.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons