Annons
Nyheter

Experter: Ny tid för USA:s Högsta domstol

Högsta domstolen i USA har omkullkastat flera stora lagar under senare tid – bland annat rätten till abort. Fler lagändringar är att vänta, enligt experter.
USA • Publicerad 3 juli 2022
Högsta domstolen i USA består i dag av sex domare som ses som konservativa, och tre som anses vara liberala. Arkivbild.
Högsta domstolen i USA består i dag av sex domare som ses som konservativa, och tre som anses vara liberala. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Efter att den tidigare amerikanska presidenten Donald Trump tillsatte tre domare i Högsta domstolen har landets högsta instans en kraftig majoritet av domare som anses vara konservativa.

Då domarna tillsätts livet ut kan sammansättningen i HD ha en långtgående påverkan på amerikansk politik i flera årtionden.

Annons

Nyligen kom stora beslut som att upphäva aborträtten, utvidga vapenlagarna, och begränsa regeringens möjlighet att kontrollera utsläppen av växthusgaser.

Stephen Wermiel, professor i amerikansk konstitutionsrätt vid American University, beskriver skiftet som "dramatiskt och plötsligt" i en mer konservativ riktning.

– Två generationer av amerikaner, och kanske fler, har vuxit upp med en vetskap om att ha vissa av de här rättigheterna, säger han.

Stora skillnader

Enligt Neal Devins, expert på Högsta domstolen vid William & Mary University Law School, måste man gå tillbaka till 1960-talet för att hitta en domstol som varit lika ideologiskt sammansvetsad – men då var det i en liberal riktning, under ledning av överdomaren Earl Warren.

Men Devins pekar på stora skillnader från då mot läget i dag. Fyra av Warren-domstolens konservativa medlemmar utsågs av en demokratisk president och två liberala domare utsågs av en republikan.

Vid många avgörande beslut var domare utsedda från båda partier på olika sidor. Deras beslut stämde inte alltid överens med den politiska klyftan mellan republikaner och demokrater.

Ett exempel är att fem av de sju domare som beslutade om "Roe mot Wade" – som fastställde kvinnans rätt till abort – var utsedda av republikaner.

"Första gången på 50 år"

Anmärkningsvärt med Högsta domstolen i dag, enligt Devins, är dess djupa övertygelse om att tidigare domstolar tagit upp frågor som HD inte anser berörde dem.

Till exempel anser domstolen att abort inte är en rättighet i konstitutionen utan en moralisk fråga som ska avgöras av väljarna i varje stat. Samtidigt menar kritiker att staterna i själva verket är djupt splittrade när det gäller abortlagstiftning.

Inte mycket tyder på att det konservativa blocket kommer att bli mer återhållsamma i sina lagtolkningar. De har beslutat att ta upp flera ärendet från och med september om positiv särbehandling, vallagar och företagsregleringar som kan bli omvälvande för landet.

Annons

– För första gången på femtio år har konservativa möjligheten att styra landet i en ny riktning. Och de kommer att ta vara på den möjligheten, säger Stephen Wermiel.

Domare i USA:s Högsta domstol

John G. Roberts Jr, överdomare, 67 år. Tillsattes av George W. Bush 2005. Roberts ses som konservativ, men också som att vara öppen för breda överenskommelser. Han har beskrivits av flera medier som att ha "utslagsrösten" när domstolen var mer jämn.

Clarence Thomas, 74 år. Tillsattes av George H. W. Bush 1991. Ses som konservativ.

Samuel Alito, 72 år. Tillsattes av George W. Bush 2006. Ses som konservativ.

Sonia Sotomayor, 68 år. Tillsattes av Barack Obama 2009. Ses som liberal.

Elena Kagan, 62 år. Tillsattes av Barack Obama 2010. Ses som liberal.

Neil Gorsuch, 54 år. Tillsattes av Donald Trump 2017. Ses som konservativ.

Brett Kavanaugh, 57 år. Tillsattes av Donald Trump 2018. Ses som konservativ.

Amy Coney Barrett, 50 år. Tillsattes av Donald Trump 2020. Ses som konservativ.

Ketanji Brown Jackson, 51 år. Tillsattes av Joe Biden i juni 2022. Ses som liberal.

Källa: USA:s Högsta domstol, med flera.

Domare i USA:s Högsta domstol

Högsta domstolen har sitt säte i USA:s huvudstad Washington DC. Den inrättades 1789 och är den dömande makt som ska balansera den verkställande (presidentämbetet) och den lagstiftande (kongressen) makten. I praktiken avgör domstolen huruvida lagar och domar är i enlighet med USA:s grundlag.

Domstolen ska ha nio medlemmar som utses av presidenten på livstid. De kan dock pensionera sig på egen begäran samt i teorin avsättas genom riksrätt. Domarna måste godkännas av en majoritet av senatens medlemmar.

När man talar om HD:s medlemmar som konservativa eller liberala menar man främst i synen på grundlagstolkning. De konservativa tycker att lagtexten ska tolkas strikt, de liberala anser att aktuella förhållanden får spela in. En president har genom sina nomineringar stor chans att påverka om domstolen får liberal eller konservativ tyngd.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons