Annons
Nyheter

Experten: Kan bli en lysande svampsommar

Matsvampar med kantareller i spetsen börjar dyka upp i markerna efter en tid med mer regn. Om vädret håller i sig kan det bli en riktigt bra svampsommar, enligt svampexperten Kjell Hedberg.
Svampar • Publicerad 8 juli 2020
Kantareller har börjat dyka upp runt om i landet. Arkivbild.
Kantareller har börjat dyka upp runt om i landet. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT

Juli är hittills inte riktigt den sommarmånad som många drömt om. Runt om i landet har de varmare temperaturerna i juni bytts ut mot svalare väder och en hel del regn. Men det finns en fördel: när skogarna blir blöta dyker matsvamparna upp.

– De vanliga kantarellerna börjar dyka upp i mängder eftersom att det har regnat på rätt bra runt Storstockholm, säger Kjell Hedberg.

Vittnar om fynd

Annons

På platser som Östergötland, Värmland och Småland vittnar svampentusiaster om sina fynd, och även i Skåne har kantareller ploppat upp trots att det har varit lite torrare i landets södra delar. Rikliga mängder regn är viktigt för svampar, det gäller att vattnet tar sig ner i marken.

– Ska du få det blött i en tät lövskog så måste det nog falla 30 millimeter regn på några dagar för att det ska märkas i marken, det tar tid, säger Sigvard Svensson, mykolog vid biologiska museet i Lund.

Om vädret fortsätter vara blött kan det bli en riktig bra sommar svampmässigt.

– Det är svårt att säga hur det blir men just nu ser det lysande ut. Så här bra har det inte varit på fem sex år, säger Kjell Hedberg som är mykorrhizamykolog och ordförande i Söderorts svampförening.

En mykorrhizamykolog är specialist på sambandet mellan svampar och en växts rötter.

Lära sig samspelet

Bara för att det regnar hos dig betyder det inte att det regnar i skogen, påminner Sigvard Svensson om. Skurar kan göra att regnet fördelar sig ojämnt.

– Det kan vara en väldig skillnad med bara några kilometers mellanrum.

Sigvard Svensson tipsar svampplockare om att hålla koll på var det har regnat de senaste dygnen via vädertjänster. Det kan också vara bra att leta intill bäckar och i kullar som väter mot norr, där fukten stannar längre.

Enligt Kjell Hedberg är det också viktigt att lära sig om samspelet mellan träd och svampar, då olika svampar växer intill olika träd.

"Chansa aldrig"

Sigvard Svensson tror att många kommer att ge sig ut för att plocka svamp i år när allt fler stannar i Sverige. Men det finns en sak som kanske framför allt ovana svampplockare måste tänka på:

Annons

– Var hundra procent säker på det du plockar, chansa aldrig. Svampar är alldeles för farliga om de är giftiga.

Om du är osäker kan du leta efter information om svampen på internet, eller i en svampbok. Det är viktigt att ha en uppdaterad svampbok, påpekar Kjell Hedberg.

– Många arter revideras och det har visat sig att det vi kallade för matsvamp för 10–15 år sedan är giftiga eller rätt giftiga, säger han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons