Annons
Nyheter

Expert: Trumpmål kan elda på fler åtal

Åtalet mot Donald Trump lär öka polariseringen i det redan splittrade USA. Men myndigheterna i New York kommer försöka att hålla låg profil i det unika fallet där en expresident åtalas, tror politiska experten John T Shaw.
– De kommer att göra allt för att det inte blir ett tv-spektakel, säger han till TT.
USA • Publicerad 31 mars 2023
Några Trumpkritiska demonstranter samlades utanför åklagarkammaren på Manhattan i New York.
Några Trumpkritiska demonstranter samlades utanför åklagarkammaren på Manhattan i New York.Foto: Bebeto Matthews/AP/TT

Att åtalet i New York skulle komma var i sig inte överraskande, men att det kommer är betydelsefullt – även för andra rättsliga utredningar mot expresidenten. Den bedömningen gör John T Shaw, chef för Paul Simon Public Policy Institute vid Southern Illinois University.

– Det kan på sätt och vis ge de här andra fallen ett momentum. Det har kanske funnits en känsla bland myndigheter att man inte var så sugen på att bli först ut att åtala en tidigare president. Men nu har det hänt, och vi får se om det kanske kan accelerera en del av de här andra fallen, säger han.

Annons

Det rör sig om bland annat sekretessbelagda handlingar som förvarats i Trumps Floridaresidens, utredningar om hans inblandning i kongresstormningen och försök till otillåten påverkan på valutgången i delstaten Georgia.

– Det har noterats av flera experter att av alla möjliga fall så är det i New York på sätt och vis det minst allvarliga, då det inte fick så stor betydelse för landet i stort, säger Shaw och fortsätter:

– Många Trumpkritiker hade nog föredragit att det första åtalet skulle gälla 6 januari-upproret eftersom det bokstavligen hotade vår demokratis framtid.

Ökad splittring

John T Shaw säger att han nu kommer att hålla ögonen på vad åtalet egentligen innehåller. Det blir också intressant att följa hur politikerna agerar. Han gissar att Demokraterna kommer att inta en "vänta och se"-inställning, medan Trumpanhängarna kommer att rasa.

Han tror att åtalet kommer att leda till en ökad splittring, även inom Republikanerna.

– En del republikaner kommer tycka att det är dags att gå vidare, att Trump har med sig så mycket bagage att det gör det svårt att se att han kan vinna ett allmänt val.

Den potentielle presidentutmanaren, Floridaguvernören Ron DeSantis, reaktion blir också något som kommer att nagelfaras.

– En av politikens klichéer är att om din motståndare är mot repen så är det bäst att backa och låta honom hantera sina egna bekymmer, säger Shaw och fortsätter:

– Han kommer att vara försiktig, DeSantis är en politisk varelse, han kommer vilja se detaljerna i åtalet och känna av stämningen inom det republikanska partiet innan han säger särskilt mycket.

Undviker "röda mattan"

Från Trumplägret räknar Shaw med mer av samma försvar, det vill säga att det rör sig om ett politiskt motiverat åtal som är en del i en häxjakt mot Trump. Myndigheterna i New York lär dock vara försiktiga.

Annons

– Jag tror att de kommer att försöka att hitta ett diskret sätt att föra honom till förvar, snarare än att försöka att förse honom med ett "röda mattan"-tillfälle som låter honom spela martyr, säger han.

Antagligen lär inte ens de snaskiga detaljerna i åtalet – med en porrskådespelare, köpa tystnad för pengar och en påstådd otrohetsaffär – skada anseendet bland de mest trogna Trumpanhängarna, trots att en del av expresidentens väljarbas är djupt kristna och konservativa.

– När det här först blev känt så trodde jag att det skulle vara politiskt förödande för Trump. Men hans trogna kärna av anhängare verkar vara beredda att förlåta i princip vad som helst, säger Shaw.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons