Annons
Nyheter

Expert: Skrämmande med så stort avbrott

Problemen hos Fastly verkar inte ha orsakats av en attack.
I alla fall inte den här gången.
Världen • Publicerad 8 juni 2021
Tisdagens problem för Fastly är oroväckande, enligt it-experter. Arkivbild.
Tisdagens problem för Fastly är oroväckande, enligt it-experter. Arkivbild.Foto: Elise Amendola/AP/TT

Plötsligt gick sajter som CNN, The New York Times eller BBC inte att nå längre.

Problemet, som påverkade även flera svenska mediebolag, berodde på ett fel hos den så kallade CDN-tjänsten Fastly, som tillhandahåller internettjänster till företag.

Annons

Enligt Marcus Murray, grundare av det svenska cybersäkerhetsföretaget Truesec, finns en risk att tisdagens händelser kommer att göra att Fastly och liknande tjänster hamnar i skottgluggen för olika attacker.

– Om man till exempel tittar på statsaktörer med ett intresse för att påverka västvärldens nyhetskanaler, så har de i dag insett att det tydligen finns leverantörer som väldigt många är beroende av och där skulle man kunna ställa till med stor skada, säger han.

– För den typen av verksamhet är det jättevärdefull information som av en händelse gjorts tillgänglig i dag.

Plan B?

Enligt Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Internetstiftelsen, väcker det inträffade också frågan om det är så smart att väldigt många bolag i samma bransch, oavsett om det handlar om medier eller statliga myndigheter, använder sig av samma leverantör.

– Man kanske borde sprida sina gracer, säger hon.

Hon uppmanar också till att se över sin riskspridning, att ha en plan B, en alternativ leverantör om en tjänst går ner. Även Erik Ryd, analytiker på MSB, är inne på samma spår.

– Det är viktigt att man som bolag har en plan B, säger han.

Att just mediebolag drabbas ser myndigheten med oro på. Bland andra CNN och BBC använder Fastly. Även TV4, Svenska Dagbladet och Aftonbladet tillhör samma skara.

– Klart det är allvarligt, tillgång till medier behöver vara i gång dygnet runt, säger Erik Ryd.

"Skrämmande"

Enligt it-säkerhetsexperten Anders Nilsson på företaget ESET är Fastlys problem oroväckande.

Annons

– Vi har sett sådana här saker hända kanske någon gång per år, eller vartannat år. Men inte så här länge. Tidigare har det handlar om nån kvart eller så, säger han.

– Det är skrämmande när det är så här pass stora som ligger nere.

Ironiskt nog är poängen med tjänster som Fastlys att de ska göra sajter mindre sårbara för den här typen av avbrott. Tjänsterna levereras nämligen genom ett nätverk av datorer som är utspridda i olika delar av världen, så att internationella sajter kan nås via olika servrar beroende på var användaren befinner sig.

– Men om hela de här tjänsterna går ner så blir det förstås stora problem, säger Anders Nilsson.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons