Annons
Nyheter

Expert: Skjutningar "toppen av ett isberg"

Slump, oroande ökning eller förutsägbar upptrappning? TT har frågat två kriminologer om den senaste tidens dödsskjutningar, och vad som är på gång.
Brott • Publicerad 2 juni 2021
För ett par dagar sedan sköts en man ihjäl i Husby i Stockholm. En kriminolog som TT pratat med tror att den senaste tidens skjutvapenvåld kan vara "toppen av ett isberg", men säger samtidigt att helhetsbilden är komplex.
För ett par dagar sedan sköts en man ihjäl i Husby i Stockholm. En kriminolog som TT pratat med tror att den senaste tidens skjutvapenvåld kan vara "toppen av ett isberg", men säger samtidigt att helhetsbilden är komplex.Foto: Fredrik Sandberg/TT

TT: Varför tycks det gängrelaterade våldet, med flertalet dödsskjutningar eskalera just nu?

– Jag skulle säga att det är en slump att det händer just nu. Visst, den underliggande utvecklingen är något som vi haft under flera år. Men det här är något som går upp och ner i omgångar på regional nivå, säger Sven Granath, kriminolog och verksam vid Stockholmspolisen.

Annons

– Jag tror inte att vi ska se det som en eskalering. Det handlar om relativt låga tal vilket bidrar till rörlighet i statistiken, vissa månader går det upp och andra går det ner. Jag tror att vi behöver höja blicken lite och se på den mer långsiktiga utvecklingen. Och där finns en uppåtgående trend under 2010-talet både gällande det explosiva och skjutvapenvåldet, säger Amir Rostami, docent i kriminologi vid högskolan i Gävle och Institutet för framtidsstudier.

TT: Det har ändå varit flera händelser senaste tiden, finns det något svar på varför?

– Det kan vara slumpen. Vi pratar om olika städer, gängkonflikter fungerar ofta på det sättet. Att plötsligt blossar det upp. Det är därför det är så viktigt att goda krafter i samhället försöker att bryta våldsspiralen så att konflikterna inte eskalerar till dödligt våld, säger Amir Rostami.

– Det finns en eskalerande vapenbrottslighet i samhället, men vad som ligger bakom just nu är svårt att sia om. Det kan vara slumpen. Men det är klart att det är oroande för alla i samhället, att något sådant här skördar människoliv varje vecka. Bara det är ju illa, säger Sven Granath.

TT: Den senaste tiden har flera inom de kriminella nätverken lagförts eller låsts in. Kan det vi se vara strid om nya maktpositioner och revir?

– Jag skulle inte säga det. Inte generellt sett, det kan det såklart vara i det enskilda fallet. Samtidigt trodde jag nog att våldet skulle minska något, när många nu blivit häktade eller dömda, säger Sven Granath.

– Våldet är den synliga delen av den organiserade brottsligheten. Encrochat exempelvis är inte avgörande för att vända utvecklingen. Under ytan finns det andra omfattande utmaningar som välfärdsbrottslighet, utpressningar och narkotikabrottslighet. Nu är det fokus på skjutningar och konflikter, vilket är nödvändigt. Men även om vi kommer åt skjutningarna så är det bara toppen av ett isberg, säger Amir Rostami.

TT: Går det att säga något om den väntade utvecklingen den närmsta tiden?

– Det finns alltid möjligheter att vända utvecklingen. Om vi lyckas med det återstår att se. Som samhälle har vi under decennier varit senfärdiga med att identifiera problemen, erkänna och sätta in åtgärder. Gängvåldet har inte bara direkta offer utan bidrar indirekt till att skapa polarisering och i långa loppet urholka tilltron till statens förmåga att hantera säkerhetsutmaningar, säger Amir Rostami.

– Om det här är kulmen, eller en ny platå, eller början på en ny utveckling är väldigt svårt att säga. Det riskerar helt klart att skapa stora klyftor i samhället, säger Sven Granath.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons