Annons
Nyheter

Den röda vågen uteblev – "Trump förloraren"

Den röda republikanska våg som sades vara på väg att skölja in över USA i mellanårsvalen dök inte upp.
Experter pekar på nederlag bland partiets mer kontroversiella kandidater – och på Donald Trump.
USA • Publicerad 9 november 2022
Vem får kontrollen över USA:s kongress? Kapitolium på en bild från i måndags.
Vem får kontrollen över USA:s kongress? Kapitolium på en bild från i måndags.Foto: J Scott Applewhite/AP/TT

Inför tisdagens val bedömdes ett stort missnöje med ekonomin och den demokratiske presidenten Joe Biden kunna leda till stora framgångar för Republikanerna. När resultaten ännu räknas står det dock klart att många av partiets kandidater gör sämre ifrån sig än väntat, även om det får en majoritet i representanthuset.

– Den blir betydligt mindre än vad de hade hoppats på, säger Jan Hallenberg, USA-expert och senior forskningsrådgivare vid Utrikespolitiska institutet, som bedömer att det blir "oerhört svårt" för republikanerna att driva igenom något väsentligt i den amerikanska kongressen.

Annons

Det är flera av de kandidater som har klivit fram med Donald Trumps stöd som står för besvikelserna. Trump framstår som den stora förloraren inom Republikanerna – och Floridaguvernören Ron DeSantis som den stora vinnaren, enligt Hallenberg.

DeSantis har under året framträtt som en trolig utmanare till Trump i kommande primärval.

– "Front runner" (den som leder) i tävlingen om den republikanska nomineringen till presidentvalet 2024 är utan tvekan Ron DeSantis.

Kandidaters "kvalitet"

– Många förberedde sig på frågan: Vad förklarar Republikanernas storseger. Nu blev det snarare: Varför gick det inte bättre för dem? säger Erik Åsard, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Och han ser två huvudsakliga förklaringar.

– Dels att Demokraterna har mobiliserat sina väljare i abortfrågan. Inte minst kvinnor i förorterna, brukar man säga, men också en del oberoende väljare som tycker att den frågan är viktig.

Förklaring nummer två sammanfattar Åsard som "kandidaternas kvalitet spelar roll". Det är ett citat från Republikanernas minoritetsledare i senaten Mitch McConnell.

– Han sade uppgivet när det stod klart att en massa valförnekare hade vunnit sina primärval, som ett allmänt omdöme, att "candidate quality matters".

Det handlar om att Republikanerna har fört fram så radikala kandidater att många väljare inte kan förmå sig att rösta på dem. Partiet är splittrat, med en sida som ställer sig bakom Donald Trumps falska påstående att han egentligen vann det senaste presidentvalet. Men den falangen verkar alltså inte ha så starkt stöd ute bland vanliga väljare som vissa trott.

– Till exempel i Arizona verkar partiet förlora, och där är alla ledande republikanska kandidater valförnekare, säger Erik Åsard.

"Fjäder i hatten"

Annons

Även om Republikanerna inte går fram lika starkt som många hade trott så är det "en fjäder i hatten" för partiet att ta över representanthuset, enligt Dave Wells, statsvetarprofessor vid Arizona State University.

Han bedömer att Demokraterna kan vara nöjda om de går emot många prognoser och behåller makten i senaten, vilket gör att de kan fortsätta tillsätta domare och högre ämbetspersoner.

– Demokraterna har haft dåliga erfarenheter av mellanårsval. Under Obamaregeringen tappade man 63 stolar i representanthuset 2010, och de förlorade även stolar 2014. Så jag tror att en del känner att det inte ser så illa ut som det hade kunnat göra, säger Wells till TT.

Låsningar väntar

I slutänden räcker det att Republikanerna får majoritet i en av kamrarna för att försvåra presidentens tillvaro betydligt, enligt Jason Mollica, professor vid School of Communication vid American University i Washington DC.

– Det blir intressant i så fall att se hur president Joe Biden kommer att försöka att arbeta med Republikanerna. Speciellt när många i senaten och representanthuset har försökt att fördröja saker, och är beredda att rösta emot saker och ting bara för att de råkar komma från Demokraterna, säger han till TT.

Jan Hallenberg ser framför sig att Republikerna, som aviserat, kommer att starta en rad utredningar med sin nyvunna makt i representanthuset, samt undersöka grunderna för ett riksrättsåtal mot president Biden.

– Men det är ingenting som väljarna har efterfrågat, utan de har ju efterfrågat en bättre ekonomi och mindre brott. Så det är mycket som talar för låsningar och att det blir få stora nya reformer som kan gå igenom den här kongressen, säger han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons