Annons
Nyheter

Expert: Ett bakslag för Trump

Under Rysslandsutredningen utmålade sig USA:s president som offer för en politiskt motiverad häxjakt. Men den retoriken har inte gått hem när det gäller frågan om Donald Trumps skattedeklarationer, säger den amerikanske statsvetaren Chris Galdieri.
USA • Publicerad 9 juli 2020
Högsta domstolens beslut är ett bakslag för USA:s president Donald Trump, anser statsvetaren Chris Galdieri.
Högsta domstolens beslut är ett bakslag för USA:s president Donald Trump, anser statsvetaren Chris Galdieri.Foto: Evan Vucci/AP/TT

På torsdagen gav Högsta domstolen i USA grönt ljus för New Yorks distriktsåklagare att kräva ut Donald Trumps skattedeklarationer. Ett bakslag för presidenten, menar Chris Galdieri, statsvetare vid Saint Anselm College i New Hampshire.

– Det här har aldrig varit en fråga som Trump lyckats vända till sin fördel. Andra politiker offentliggör sina deklarationer utan några åthävor och det framstår som att presidenten har något att dölja. På det sättet är Högsta domstolens utslag en förlust för honom.

Svårare hävda häxjakt

Annons

Under Rysslandsutredningen, som handlade om huruvida Donald Trumps kampanj agerat i maskopi med Moskva under det amerikanska presidentvalet 2016, utmålade sig presidenten som offer för en politiskt motiverad häxjakt. Ett budskap som gick hem hos stora delar av hans kärnväljare. Trump har försökt hävda att samma sak rörande striden om hans skattedeklarationer – men utan samma framgång.

– Jag tror inte att det är så många väljare som tänker: "Så orättvist att politiker måste redovisa sin privatekonomi, äntligen någon som står upp mot det", säger Chris Galdieri.

Dröjsmål en delseger

Enligt Chris Galdieri kommer det förmodligen att dröja tills efter presidentvalet den 3 november innan skattedeklarationerna blir offentliga.

– På det sättet kan det ses som en delseger för Trump. På sikt är det högst sannolikt att distriktsåklagaren får ut dokumenten, men det kan dröja ganska länge innan allmänheten får se dem. Men Högsta domstolens beslut innebär att Demokratiska partiet kan hålla liv i den här frågan i valrörelsen. Och om du tittar på vad Trump själv skriver på Twitter tycks han inte se några ljusglimtar, säger Galdieri.

Känner sig sviken

På Twitter skriver Trump bland annat att Högsta domstolen inte hade dömt på samma sätt om målet gällt "någon annan president". Chris Galdieri tror att presidenten känner sig sviken. Bägge de domare som Trump nominerat till landets högsta juridiska instans röstade emot honom.

– Jag tror att hans syn på politiken handlar om tjänster och gentjänster. "Jag var inte tvungen att utse er, ni står i skuld till mig för att ni sitter i rätten." Nu känner han sig förrådd, säger statsvetaren.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons