Annons
Nyheter

Expert: Det ser ut att bli ett bra bärår

Det ser ut att bli ett bra bärår. Men vänta till slutet av juli med att plocka blåbären, råder Ola Langvall på SLU.
– Bären mognar ganska ojämnt i år, säger han.
Natur • Publicerad 16 juli 2023
Det går att plocka blåbär redan nu, men den som väntar till slutet av juli med att plocka kan få med sig ännu fler bär. Arkivbild.
Det går att plocka blåbär redan nu, men den som väntar till slutet av juli med att plocka kan få med sig ännu fler bär. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Vårens sena ankomst såg ut att ställa till det för bären. Men den varma försommaren i kombination med det intensiva regnandet sedan midsommar har skapat i det närmaste perfekta förhållanden för bären.

– Det kan se lite olika ut i landet beroende på hur vädret har varit men här i Moratrakten har det varit perfekta förhållanden, säger Ola Langvall som är försöksledare på SLU:s (Sveriges lantbruksuniversitet) enhet för skoglig fältforskning.

Annons

Frostnätter under försommaren kan ställa till det för bären men Ola Langvall har inte fått några rapporter om att några järnnätter, som enstaka frostnätter brukar benämnas, har påverkat årets bärbestånd.

Det går att plocka blåbär redan nu om man vill ha några enstaka bär till filen eller en paj säger Langvall, men han rekommenderar att man väntar ett par veckor till om man vill maximera utfallet av bärplockandet.

– Bären mognar ganska ojämnt i år. Det är väldigt många gröna kartar fortfarande. För den som vill få ihop större mängder så är det bäst att vänta till slutet av juli.

Fram till 2017 gjorde SLU prognoser om bärbeståndet men eftersom ingen längre vill betala för prognoserna så görs i stället sammanställningar i efterhand.

– Vi ser att det varierar väldigt från år till år och därför kan vi inte se någon trend av att varken klimatet eller skogsbruket påverkar, säger Langvall.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons