Annons
Nyheter

Evergrande betalar med rabatterade fastigheter

Akuta likviditetsproblem och investerare som väntar på sina återbetalningar.
Evergrande erbjuder nu rabatterade investeringar i fastigheter i stället för kontanter.
Ekonomi • Publicerad 19 september 2021
En karta över krisdrabbade Evergrandes fastighetsutvecklingsprojekt syns på en husfasad i ett köpcentrum i Peking med ett av koncernens bostadskomplex i bakgrunden.
En karta över krisdrabbade Evergrandes fastighetsutvecklingsprojekt syns på en husfasad i ett köpcentrum i Peking med ett av koncernens bostadskomplex i bakgrunden.Foto: Andy Wong/AP/TT

Det krisdrabbade fastighetsimperiet Evergrande, som äger den Trollhättanbaserade elbilsutvecklaren Nevs, erbjuder nu investerare att få sina återbetalningar i form av rejält rabatterade fastigheter i stället för kontanta betalningar, rapporterar Bloomberg.

Fastighetsimperiets erbjudande till investerarna innebär bland annat investeringar i bostadsfastigheter med 28 procents rabatt, kontorsfastigheter med 46 procents rabatt och butiker- och parkeringsfastigheter med 52 procents rabatt.

Annons

Enligt Bloomberg har fler än 70 000 personer, inklusive anställda i bolaget, investerat i Evergrandes finansiella produkter och av dessa har motsvarande omkring 40 miljarder yuan, cirka 54 miljarder kronor, förfallit till betalning.

Evergrande, som är Kinas näst största fastighetsutvecklare, tyngs av ett skuldberg som uppskattats till sammanlagt över 300 miljarder dollar, motsvarande cirka 2 600 miljarder kronor. Samtidigt har bolaget stora problem med likviditeten och Evergrandes problem bedöms kunna ge spridningseffekter på den inhemska fastighetsmarknaden i Kina.

Evergrandes aktie har fallit kraftigt på Hongkongbörsen under den senaste veckan. Hittills i år har aktien tappat över 80 procent av sitt börsvärde.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons