Annons
Nyheter

Everests högsta glaciär smälter i rekordfart

Isen på en glaciär i närheten av Mount Everests topp som har bildats under tusentals år har sjunkit ihop i snabb takt de senaste tre decennierna till följd av klimatförändringarna, visar en ny studie.
Utrikes • Publicerad 6 februari 2022
Isen på en glaciär i närheten av Mount Everests topp smälter i snabb takt. På fotot syns baslägret i Nepal. Arkivbild.
Isen på en glaciär i närheten av Mount Everests topp smälter i snabb takt. På fotot syns baslägret i Nepal. Arkivbild.Foto: Tashi Sherpa/AP/TT

The South Col, som glaciärformationen kallas, har förlorat omkring 55 meter i tjocklek de senaste 25 åren, enligt studien som leddes av forskare från University of Maine och som publicerades tidigare i veckan i Nature.

Toppen på islagret var omkring 2 000 år gammalt, vilket innebär att glaciären nu smälter cirka 80 gånger snabbare jämfört med hur lång tid det tog för den att bildas.

Annons

Om smältprocessen fortsätter i samma hastighet kommer South col "sannolikt att försvinna inom några få decennier", säger Paul Mayewski, ansvarig för studien, till National Geographic.

South Col-glaciären befinner sig på en höjd av cirka 7 900 meter ovanför havsytan och blott en kilometer nedanför toppen av världens högsta berg.

Det oroande fyndet går i linje med tidigare forskning som har visat att Himalayas glaciärer smälter allt snabbare.

I takt med att glaciärerna blir mindre ökar bland annat risken för översvämningar i de hundratals sjöar som har bildats i anslutning till bergen i området.

Himalayas glaciärer spelar en avgörande roll för de nära två miljarder människor som lever runt omkring bergsområdet och dess floddalar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons