Nyheter

Europaväg mörklagd av militär rök

Röken från en militärövning orsakade en seriekrock på E 4 utanför Helsingborg.
Nyheter • Publicerad 26 oktober 2010

En av de inblandade krypkörde i 20–30 kilometer i timmen, men krockade ändå.

Fyra bilar var inblandade i olyckorna natten till tisdagen. Två personer fördes till sjukhus, dock utan allvarligare skador.

Det var Försvarsmaktens specialförband som deltog i en sjukvårdsövning med brand- och rökeffekter på kommunägda Brandoramas övningsfält.

– Av någon anledning drev röken ut över E 4:an, något som naturligtvis inte ingick i planerna, säger Försvarsmaktens pressekreterare Philip Simon.

Sikten på platsen var bara några meter. Några bilar lyckades stanna utan att krocka. De fick efter räddningsarbetet lotsas från platsen av räddningsfordon. Vägen var avstängd ett par timmar.

Ett vittne berättar hur han kom körande i 20–30 kilometer i timmen på grund av den dåliga sikten. Plötsligt stod en bil med varselljus parkerad i höger körfält. Han körde då över i vänstra körfältet och brakade in i en bil som stannat där utan ljus.

Enligt Simon är det för tidigt att avgöra vems ansvar det är att röken drev ut över vägen.

– Det blir en fråga för utredningen som nu ska göras, säger han. Vi kommer under alla förhållanden att ta vårt ansvar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.