GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

EU-uppgörelse om e-bevis

Polis och åklagare ska lättare kunna få ut elektroniska uppgifter mellan olika EU-länder. Uppgörelsen välkomnas av EU-kommissionen – trots tidigare farhågor om konsekvenserna för pressfriheten.
EU • Publicerad 30 november 2022
EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson med kollegan Margaritis Schinas i bakgrunden. Arkivbild.
EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson med kollegan Margaritis Schinas i bakgrunden. Arkivbild.Foto: Jean-Francois Badias/AP/TT

Sent på tisdagskvällen nåddes en preliminär uppgörelse mellan EU-parlamentet och medlemsländerna efter flera år av oenighet.

EU-kommissionen lade sitt förslag om så kallade "e-bevis" redan 2018. Därefter har dock diskussionerna suttit fast i olika åsikter om bland annat integritet och pressfrihet.

Inför slutförhandlingarna har en en lång rad organisationer som arbetar med journalistik eller pressfrihet varnat för att resultatet riskerar att "allvarligt underminera grundläggande rättigheter, inklusive press- och mediafrihet".

EU-kommissionen välkomnar ändå uppgörelsen.

"Dagens uppgörelse om e-bevis är ett vinna-vinna-läge för våra myndigheter och för skyddet av grundläggande rättigheter, inklusive brottsoffer", skriver inrikeskommissionär Ylva Johansson i ett pressmeddelande.

Exakt vad parterna kom överens om är ännu inte känt. Uppgörelsen ska nu slutligt godkännas av EU-parlamentet och EU:s ministerråd innan de nya reglerna träder i kraft.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.