Annons
Nyheter

EU:s biluppgörelse i gungning

Ändrade åsikter i Italien får det att svaja om EU:s tilltänkta stopp för nya fossilbilar från 2035.
Planerade klartecken skjuts nu på framtiden.
EU • Publicerad 3 mars 2023
Bilkö utanför tyska Frankfurt. Arkivfoto.
Bilkö utanför tyska Frankfurt. Arkivfoto.Foto: Michael Probst/AP/TT

I höstas kunde EU-ländernas och EU-parlamentets förhandlare enas om en uppgörelse om att inte släppa ut några nya avgasutsläppande personbilar från år 2035. Överenskommelsen bekräftades sedan av hela EU-parlamentet den 14 februari, varpå EU:s ministerråd väntades göra samma sak nu i början av mars.

Men så blir det icke.

Annons

"Coreper I (EU-ländernas ambassadörer) har beslutat att skjuta upp beslutet om utsläppsmål för bilar till 2035 från den 7 mars till ett senare ministermöte", meddelas via Twitter på fredagen av Daniel Holmberg, en av talespersonerna för vårens svenska ordförandeskap i ministerrådet.

Bakom uppskjutandet ligger främst en italiensk linjeändring, uppbackad av oenighet även i Tyskland.

De två ländernas regeringar – med tunga bilindustrier på hemmaplan – vill se förändringar som fortsatt tillåter förbränningsmotorer med alternativa bränslen.

– E-bränslen är absolut användbara som en innovativ källa. Om Berlins förslag accepteras kommer också Italien att visa grönt ljus. Vi kan få det sunda förnuftet att vinna och besegra en ideologi som skadar Italien och hela Europa, sade Luca Squeri, parlamentsledamot för högerpartiet Forza Italia, till nyhetssajten Euractiv Italy tidigare i veckan.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons