GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

EU-parlamentet vill lätta på vargskydd

EU borde lätta på skyddet av varg och björn och andra stora rovdjur för att "hitta en bättre balans", anser EU-parlamentet.
De ignorerar vetenskapen, kontrar Världsnaturfonden.
EU • Publicerad 24 november 2022
Ett misstänkt vargspår i snön. Arkivfoto.
Ett misstänkt vargspår i snön. Arkivfoto.Foto: Magnus Lejhall/TT

Parlamentets önskemål framförs i en ickebindande resolution som röstades igenom på torsdagen med stöd av 306 ledamöter mot 225 – och 25 som avstod.

I resolutionen uppmanas EU-kommissionen att anpassa skyddsstatusen för rovdjuren så fort som man uppnått de nivåer som man strävat efter. Inte minst gäller det mängden vargar som parlamentet redan anser vara tillräcklig, totalt sett i Europa.

Merparten av de svenska ledamöterna stöder resolutionen.

"Vi värnar biologisk mångfald och vill att svensk rovdjursförvaltning ska bygga på samexistens, men det kan inte ske på bekostnad av en levande landsbygd", säger Erik Bergkvist (S) i ett pressmeddelande.

"EU-lagstiftningen är klumpigt utformad och tar inte hänsyn till ifall arterna har återhämtat sig och inte längre behöver skyddas i samma utsträckning", säger i sin tur Emma Wiesner (C).

Världsnaturfonden (WWF) är däremot kritisk.

"Med den här resolutionen sviker EU-parlamentsledamöterna både naturen och jordbrukarna. Vargar används som syndabockar för större socioekonomiska problem som den omfattande djurhållningssektorn står inför", skriver Sabien Leemans från WWF i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.