Nyheter

EU har fortsatt koll på vargjakten

Det får inte skjutas för många vargar under skyddsjakten i vinter. Då riskerar Sverige åter att dras inför EU:s domstol.
Nyheter • Publicerad 16 december 2011
En skjuten varg från i början av året.
En skjuten varg från i början av året.Foto: Lars Pehrson/Scanpix

EU-kommissionen meddelar att den noga kommer att följa att Sverige lever upp till sina löften.

– Skulle det visa sig att det börjar skjutas vargar till höger och vänster kommer kommissionen att begära ett interimistiskt jaktförbud i domstolen, säger Erik Degerbeck vid EU-kommissionens representation i Sverige.

Meddelandet från kommissionen följer på många juridiska turer i den inflammerade frågan. Nu säger sig miljökommissionären Janez Potocnik vara nöjd med regeringens besked om att ingen licensjakt ska äga rum 2012 utan endast skyddsjakt, samt löften om att Sverige ska följa EU:s regler i art- och habitatdirektivet.

Misstankar

Men det framgår också av texten att det fortfarande finns svaga misstankar kvar om att Sverige kanske inte kommer att hantera jakten på rätt sätt.

Janez Potocnik betonar starkt att det bara är vargar som verkligen orsakat skada som kan komma i fråga för skyddsjakt. Detta kan eventuellt komma i konflikt med regeringens beslut att vargar ska kunna dödas i preventivt syfte innan allvarliga skador uppstått.

Regeringen har också beslutat att Naturvårdsverket kan delegera beslut om jakt till länsstyrelserna. Vad detta kommer att innebära för vargarna är oklart, men EU kommer att följa det hela med stort intresse.

"Missbruk"

– Sverige måste följa EU:s regelverk. Bara en vargs blotta existens räcker inte som skäl för jakt. Det vore missbruk av reglerna, säger Degerbeck.

Miljöminister Lena Ek säger i en kommentar att hon välkomnar kommissionärens uttalande. Hon säger också att skyddsjaktsbeslutet, inklusive rätten att delegera avgörandet till länsstyrelserna, avser att "förstärka den lokala beslutsmakten". Samtidigt påpekar hon att det nu arbetas hårt med få fram en plan för den framtida förvaltningen av vargstammen, vilket EU krävt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.