Nyheter

EU-hopp om fria resor redan i juni

Redan om några veckor hoppas EU-kommissionen på fritt resande för alla inom EU.
Frankrike och Tyskland pressar på för att få igång de öppna gränserna, turismen och handeln.
Coronaviruset • Publicerad 5 juni 2020
Gränsen mellan Österrike och Italien har öppnats igen – åtminstone för den som vill åka till Italien. Arkivbild.
Gränsen mellan Österrike och Italien har öppnats igen – åtminstone för den som vill åka till Italien. Arkivbild.Foto: Karl-Josef Hildenbrand/AP/TT
EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson. Arkivfoto.
EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson. Arkivfoto.Foto: Olivier Hoslet/AP/TT

Inrikeskommissionären Ylva Johansson låter hoppfull efter fredagens webbhållna möte med medlemsländernas inrikesministrar.

– När jag lyssnar till diskussionen i dag så tror jag personligen att vi är tillbaka till ett fungerande Schengen-område senast i slutet av juni. Jag tror att både hälsosituationen och det politiska läget tillåter det, säger Johansson på en presskonferens efteråt.

Men hon konstaterar också att ett "fåtal länder" säger att de ännu inte är redo att lyfta alla restriktioner.

– Och i slutändan är det beslut som är upp till varje medlemsland att ta, säger Johansson.

Fransk-tyskt tryck

Klart är ändå att trycket har ökat för att få till stånd en återgång till det normala. På fredagens möte var Frankrike och Tyskland tydliga med att de vill få bort de nationella gränshinder och stängningar som införts under coronapandemin.

– Alla medlemsstater säger att det är viktigt att fortsätta att hålla koll på smittspridningen och vidta åtgärder för att det här inte ska öka igen. Men det här var första mötet i det här slaget som jag har varit med på där det var så tydligt att de stora länderna nu börjar sätta ner fötterna, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) på en pressträff per telefon efter mötet.

"Bra dialog"

Ett antal EU-länder, däribland Tjeckien och Nederländerna, har tills vidare ställt hårdare krav på inresor från Sverige jämfört med andra länder. Enligt Damberg arbetar dock Sverige aktivt på att informera om hur den svenska coronasituationen ser ut.

– Vi har en ganska bra dialog nu på myndighetsnivå med en del medlemsstater som kanske inte har full inblick i hur den svenska situationen ser ut, vilka åtgärder som är vidtagna och vilken trend vi ser. Vår förhoppning är att EU:s inre marknad ska återgå till normalitet. Det är också en viktig del för att Europa ska ställa sig på fötter igen ekonomiskt, säger Mikael Damberg.

Ändring i juli?

När det gäller EU-ländernas samordnade allmänna inreseförbud från länder utanför EU och Schengen-området fram till åtminstone den 15 juni väntar lättnader sannolikt först i juli. Och då lär det troligen bli en stegvis öppning där vissa länder och regioner går före, beroende på smittläget.

– Vi bör överväga ett gradvis lyftande av restriktionerna mot icke-nödvändiga resor i början av juli, säger Ylva Johansson, som redan i nästa vecka väntas komma med konkreta förslag på hur länge det nuvarande förbudet ska förlängas.

Fakta: Öppet och stängt i Europa

Danmark

Den 15 juni öppnar gränsen för turister från Tyskland, Norge och Island. Svenska turister är inte välkomna än.

Svenskar som jobbar i Danmark, har sommarstuga, dansk partner eller annan nära familj i landet kan dock passera gränsen. Även transitresor till Kastrup eller vidare söderut är möjliga.

Nya resebesked för svenskar kan komma under sommaren. Både den svenska och danska regeringen pratar om att eventuellt bara öppna upp för Öresundsregionen till att börja med.

Norge

Kommer att öppna gränsen för turistande danskar den 15 juni, men inte för svenskar.

Dock pågår samtal mellan den svenska och norska regeringen och ett besked om att även svenska turister är välkomna kan komma när Norge känner sig tryggt med att smittspridningen inte kommer att ta fart.

Jobbresor tillåts utan krav på att sitta tio dagar i karantän.

Finland

Tillåter endast nödvändiga inresor, till exempel för arbete. Har ännu inte gett besked om hur det blir med övriga resor i sommar.

Tyskland

Den tysk-danska gränsen öppnar för turister den 15 juni. Samma datum som landets globala reseavrådan ändras och tyskarna kan resa fritt till andra EU-länder.

Tyskland har redan lättat på gränsreglerna för flera grannländer, men den 15 juni väntas en större öppning ske för EU-länder plus några europeiska länder till.

Olika restriktioner för social distansering gäller till den 29 juni.

Restriktionerna kan se olika ut i olika delstater.

Frankrike

Planerar att öppna för turister från andra EU-länder den 15 juni.

Krav på karantän kommer endast att vara kvar för medborgare från länder som kräver att fransmän ska sitta i karantän, i dag är det till exempel Spanien och Storbritannien.

Från den 2 juni tillåts inrikesresor som är längre än tio mil. Samma datum lättar landet också på en rad andra restriktioner för exempelvis restauranger, kaféer och museer.

I Parisregionen, och andra regioner som är extra hårt drabbade, behålls en del restriktioner ytterligare en tid.

Spanien

Vill ta emot utländska turister från juli, utan krav på karantän. Planerar att öppna landgränsen till Frankrike och Portugal den 22 juni.

Restriktioner för hur man kan resa inom landet väntas vara kvar till den 21 juni.

Italien

Alla EU-medborgare välkomna sedan den 3 juni, utan krav på karantän. Det är även möjligt att resa mellan regioner igen.

Andra restriktioner, till exempel för museibesök och stränder, kan skilja sig åt lokalt och regionalt, och kan ändras med kort varsel.

Grekland

Från den 15 juni välkomnas flygresenärer från stora delar av Europa till Aten och Thessaloniki, endast slumpmässiga tester kommer att göras vid ankomst. Men flyger man från en flygplats där smittorisken anses hög, däribland Arlanda, så gäller testning och övernattning på anvisat hotell. Är testet negativt gäller sju dagars karantän, är det positivt gäller 14 dagars karantän.

Det som spelar roll är vilken flygplats flyget kommer från, inte vilken nationalitet resenären har.

Från den 1 juli planeras ytterligare öppningar. Exakt hur kommer att meddelas senare.

Kroatien

Svenskar och alla andra EU-medborgare är välkomna. Det enda som krävs för att komma in i landet är en bokningsbekräftelse på hotell, lägenhet eller något liknande, så att det framgår att det rör sig om en turistresa.

Cypern

Mellan den 9 och 19 juni tillåts resenärer från 13 lågriskländer, förutsatt att personerna har intyg på att de inte är smittade. Den 20 juni slopas det kravet för resenärer från de 13 länderna, som listas som "kategori A". Då tillåts resenärer från ytterligare sex länder, "kategori B", som krävs på friskhetsintyg vid inresa.

Sverige är till en början inte listat i varken kategori A eller B, men listan uppdateras varje vecka.

Storbritannien

Från den 8 juni måste alla som anländer med flyg, färja eller tåg isolera sig i två veckor, vilket även gäller britter.

Karantänsreglerna ska utvärderas var tredje vecka, men redan nu finns krav på att de ska luckras upp. Till exempel diskuteras att flera yrkesgrupper ska undantas från karantänskravet eller att särskilda resekorridorer ska upprättas med länder som har låga infektionstal.

Tjeckien

Öppet från Tyskland, Österrike och Ungern redan från fredagen. Från den 15 juni har alla europeiska länder placerats i tre grupper utifrån smittoläget. Sverige och Storbritannien är för närvarande de enda i den högsta riskgruppen, vilket gör att svenskar och britter måste visa upp friskhetsintyg för att släppas in i landet. Samma sak gäller för tjecker som återvänder från de två länderna.

Nederländerna

Öppnar den 15 juni för fritt resande till och från tolv länder, däribland Tyskland, Belgien och Italien. Inresande från Sverige och Storbritannien måste tills vidare räkna med två veckors karantän vid inresa. Samma sak gäller för nederländare som besökt de två länderna.

Belgien

Öppnar den 15 juni för inresor från samtliga EU-länder, samt Storbritannien, Norge, Schweiz, Liechtenstein och Island.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.