Nyheter

EU grubblar över ny handelsbas

Kan EU:s handelskommissionär Phil Hogan bli ny chef för världshandelsorganisationen WTO?
Eller rentav företrädaren Cecilia Malmström?
En gemensam EU-kandidat behöver lanseras inom en månad.
EU • Publicerad 9 juni 2020
EU:s tidigare handelskommissionär Cecilia Malmström och världshandelsorganisationen WTO:s avgående generaldirektör Roberto Azevêdo. Arkivfoto.
EU:s tidigare handelskommissionär Cecilia Malmström och världshandelsorganisationen WTO:s avgående generaldirektör Roberto Azevêdo. Arkivfoto.Foto: Salvatore Di Nolfi/AP/TT

Den 31 augusti avgår brasilianaren Roberto Azevêdo från jobbet som generaldirektör för WTO. Efterträdare måste hittas skyndsamt, vilket EU-ländernas handelsministrar diskuterade vid ett webbmöte på tisdagen.

– Det här är en väldigt snabb process. Ett namnförslag ska vara framme till den 8 juli. Vi enades om en hög kravprofil på kandidaten och att vi vill kunna enas om en kandidat från EU, säger handelsminister Anna Hallberg (S) på en likaledes webbhållen pressträff efter mötet.

Hogan bekräftar

Några namn berördes inte under tisdagen – även om självaste möteschefen Phil Hogan, EU:s irländske handelskommissionär, nämnts som en av förhandsfavoriterna.

– Jag undersöker möjligheterna att bli kandidat, bekräftar Hogan på en presskonferens efteråt.

Ett annat tänkbart namn är Hogans företrädare som handelskommissionär, svenska Cecilia Malmström.

"Bra dialog"

Fast då krävs också att någon lanserar henne. Och att det inte krockar med andra poster som kan vara intressanta för svensk del.

– Det finns många kandidaturer nu det närmaste året som är möjliga – poster inom FN, OECD, WTO och så vidare. Sverige gör ju en övervägning av om och hur i så fall och med vem vi skulle vilja gå fram. Det är svårt för mig att kommentera enskilda namn, men när det gäller just Cecilia Malmström så har jag en väldigt nära och bra dialog med henne. Sedan får vi se var vi landar med det, säger Anna Hallberg.

Tisdagens handelsministermöte i EU tog annars mest upp följderna av coronakrisen, bland annat i form av det svenska initiativet Handel för hälsa, som går ut på att få bort tullar och handelshinder på medicinska produkter.

Fakta: Chefer för WTO

Världshandelsorganisation WTO bildades den 1 januari 1995 och har sitt säte i Genève i Schweiz. WTO har 164 medlemsländer och leds av en generaldirektör som utses av medlemsländerna.

Följande män har lett WTO:

1995: Peter Sutherland, Irland1995-99: Renato Ruggiero, Italien1999-2002: Mike Moore, Nya Zeeland2002-05: Supachai Pantichpakdi, Thailand2005-13: Pascal Lamy, Frankrike2013-20: Roberto Azevêdo, Brasilien

Fotnot: WTO föregicks av en organisation kopplad till det internationella handelsavtalet Gatt, som leddes av britten Eric Wyndham White 1948-68, schweizarna Olivier Long 1968-80 och Arthur Dunkel 1980-93 samt irländaren Peter Sutherland från 1993.

Källa: WTO.org

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.