Annons
Nyheter

EU: Gemensamma kort för funktionshindrade

EU • Publicerad 6 september 2023
EU-kommissionären Vera Jourová. Arkivfoto.
EU-kommissionären Vera Jourová. Arkivfoto.Foto: Yves Herman/AP/TT

Med ett och samma kort i hela EU ska funktionshindrade framöver få tillgång till service och särskilda tjänster på exempelvis museer. Även parkeringstillstånden för rörelsehindrade ska moderniseras och se likadana ut.

Det vill åtminstone EU-kommissionen i ett nytt förslag.

Annons

– Alltför ofta ställs rörelsehindrade inför svårigheter när de reser utomlands. De här korten kommer att göra deras liv enklare, förklarar värderings- och öppenhetskommissionären Vera Jourová på en presskonferens i Bryssel.

Det nya funktionshinderskortet ska enligt kommissionen främst ses som ett komplement till nationella kort och tillstånd. Det är också fortsatt upp till varje medlemsland att avgöra vem som har rätt till vilken status.

I ett annat förslag på onsdagen manar EU-kommissionen samtidigt till ökat elektroniskt utbyte av information och dokument på socialförsäkringssidan.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons