Annons
Nyheter

Ett och samma elpris för Sverige långt borta

Regeringen och stödpartiet SD säger sig vilja skippa uppdelningen i olika elområden och införa ett enhetligt elpris för hela landet.
Men det alternativet finns inte alls med i den EU-ledda översynen av elområden som ska vara på plats 2025.
Ekonomi • Publicerad 14 november 2022
Här inkommande ledningar vid invigningen en ny transformatorstation i Staffanstorp, ett av många projekt för att öka kapaciteten i landets elnät. Arkivbild.
Här inkommande ledningar vid invigningen en ny transformatorstation i Staffanstorp, ett av många projekt för att öka kapaciteten i landets elnät. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

När företrädarna för de åtta riksdagspartierna debatterade energi i SVT:s Agenda häromkvällen gjorde de tre regeringspartierna och Sverigedemokraterna klart att de vill avskaffa indelningen av landet i fyra elområden och på sikt gå över till ett enda. Det skulle innebära ett och samma elpris, före skatter och avgifter, för hela Sverige.

I regeringspartierna Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalernas samarbetsavtal med Sverigedemokraterna tas elområdenas framtid också upp. Där står:

Annons

"Målet ska vara att skapa en bättre balans mellan elproduktion och elanvändning i olika delar av Sverige, för att därmed ge förutsättningar till stabilare och lägre elpriser så att Sverige på sikt och efter utredning kan bli ett samlat elprisområde."

Orimliga prisskillnader

Det är orimligt, anser de, att elpriserna särskilt det senast året har varit så mycket högre i södra Sverige jämfört med i norr. Det nuvarande systemet gör att elpriserna blir som högst där elproduktionen inte håller jämna steg med förbrukningen och el då måste köpas in till högre pris från ett annat elområde eller från länder som Tyskland.

Sedan några år pågår en översyn av Europas elområden, ledd av det europeiska organet för EU-ländernas elnätsansvariga myndigheter. I somras levererade organet, förkortat Acer, fyra olika förslag till ny indelning av elområden i Sverige. Inget av alternativen innebär att Sverige går från fyra till ett enda elområde.

Svar senast nästa år

Däremot finns det i samtliga förslag med att göra östra Svealand, med tonvikt på Stockholmsområdet, till ett eget elområde. I några alternativ finns en hopslagning av elområde 4 och resten av elområde 3 (utom Stockholm och en större eller mindre del av östra Svealand) med. Det laboreras också med att slå ihop de två nordligaste elområdena.

Svenska kraftnät ska lämna sina svar på förslagen senast i augusti nästa år.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons