Annons
Nyheter

Estland ser helst gemensamt Natointräde

Estland hoppas att Sveriges och Finlands Natoprocess kan fullbordas så snart som möjligt – och vill helst se ett gemensamt inträde.
– Det skulle stärka hela alliansen. Sverige har Estlands fulla stöd, säger landets premiärminister Kaja Kallas.
Politik • Publicerad 7 februari 2023
Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) möter Estlands premiärminister Kaja Kallas i regeringskansliet i Tallinn.
Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) möter Estlands premiärminister Kaja Kallas i regeringskansliet i Tallinn.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Statsminister Ulf Kristersson (M) besökte på tisdagen Estland och Litauen. Resan sker inför Europeiska rådet senare under veckan. Högt på agendan stod europeisk säkerhet och Nato.

På en gemensam pressträff med den estniska premiärministern Kaja Kallas konstaterar Ulf Kristersson att Estland var ett av de första länderna att godkänna Sveriges ansökan, och uttrycker sin uppskattning.

Annons

– Vi känner verkligen det stöd ni gett oss under denna resa, säger han.

Kaja Kallas säger att Estland skulle föredra ett gemensamt inträde för Finland och Sverige i försvarsalliansen.

– Vi stöttar både Sverige och Finland och hoppas att våra allierade ska ratificera ansökningarna tillsammans, säger Kaja Kallas.

Bäst med båda

Om Turkiet väljer att godkänna bara Finland behöver alliansen göra allt för att även Sveriges ansökan ska godkännas, säger hon.

– För vår regions säkerhet vore det bäst om båda går med samtidigt. Om det blir mer komplicerat än så ska vi se vad vi kan göra för att övervinna dessa svårigheter.

Kaja Kallas framhåller att Estland redan har starka säkerhetssamarbeten med både Sverige och Finland.

– Jag bedömer inte att regionens säkerhet försvagas om processen skulle dra ut lite längre på tiden än förväntat.

Natos toppmöte i Vilnius i juli är en viktig milstolpe för båda ländernas Natoprocess. Men Kristersson vill inte spekulera i om Sverige kan ha blivit medlem till dess.

Litauens premiärminister Ingrida Simonyte understryker att Sverige och Finland gjort allt de ska.

– Det är två välvilliga och hårt arbetande länder som uppfyller sina åtaganden. Hela regionens säkerhet gynnas om de blir Natomedlemmar, säger Simonyte på en pressträff i Vilnius.

Förstår frustrationen

Annons

Kristersson kommenterade också uppgifter i finländska medier om att Finland är redo att gå före in i Nato utan Sverige, om Turkiet enbart skulle godkänna Finland.

– Jag kan bara bekräfta vad Finlands president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin bekräftar, att vi gör den här resan tillsammans, säger Kristersson.

– Men jag förstår också frustrationen i Finland, inte minst efter de senaste veckornas aktiviteter i Sverige som utförts medvetet för att skada ett svenskt Natogodkännande.

Kristersson framhåller att Sverige som Natomedlem bland annat kommer att delta i flygpatrullering över Baltikum och att svenska markstridsförband ska vara redo att bidra till försvaret av de baltiska staterna.

– Vi är här för att öka säkerheten även för andra länder, säger han.

I fokus på statsministerns resa var utöver Natofrågan även stödet till Ukraina och det svenska EU-ordförandeskapet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons