GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ännu mer militärt stöd från USA till Ukraina

Den ryska militären har tagit över två byar i östra Ukraina och försöker ta kontroll över en viktig motorväg utanför Lysytjansk.
Samtidigt har USA gett besked om att landet kommer att skicka ytterligare militärt stöd till Ukraina.
Ukraina • Publicerad 23 juni 2022
En man cyklar förbi en skadad byggnad i Bachmut. Arkivbild.
En man cyklar förbi en skadad byggnad i Bachmut. Arkivbild.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Ukrainska styrkor har dragit sig tillbaka från vissa områden nära staden Lysytjansk, förmodligen för att undvika att bli omringade av ryska styrkor, enligt det brittiska försvarsdepartementet.

Ukrainas militär uppger att ryska styrkor har tagit kontroll över byarna Loskutivka och Rai-Oleksandrivka och försöker ta över Syrotyne utanför Sievjerodonetsk.

Enligt uppgifterna försöker ryssarna också ta över kullar vid en motorväg som förbinder Lysytansk med staden Bachmut en timme bort. Syftet antas vara att skära av de ukrainska styrkornas försörjningsväg.

"Bränner ut allt"

– Fienden bränner ut allt i ett försök att omringa de ukrainska styrkorna, säger Luhansks guvernör Serhij Hajdaj, som beskriver situationen som ett "helvete".

– Ryssarna avancerar utan att försöka spara på ammunition eller soldater, och de har inte slut på något av dem, säger han och lägger till att de ryska styrkorna har en fördel när det gäller tungt artilleri och antalet soldater.

Hårda strider har i flera veckor pågått i tvillingstäderna Sievjerodonetsk och Lysytjansk.

USA skickar raketsystem

Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov skriver på Twitter att det raketartillerisystem som kallas "Himars" från USA har kommit fram till Ukraina, något som inte bekräftats av oberoende källor. Reznikov tackar USA:s försvarsminister Lloyd Austin för de "kraftfulla redskapen".

Det har även kommit besked om ytterligare leveranser från USA till Ukraina. Bland annat kommer ett ytterligare ett antal "Himars" skickas till landet, uppger amerikanska tjänstemän.

Det militära stödpaketet från USA är värt 450 miljoner dollar, motsvarande runt 4,6 miljarder kronor.

Utöver "Himars" kommer stödet att bestå av ammunition och annan utrustning.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.