Annons
Nyheter

Eskilstuna vill drogtesta kommunanställda

För att minska droganvändningen i kommunen och för att komma åt gängens pengar vill Eskilstuna kommun genomföra drogtester på sina 10 000 anställda, skriver Dagens Samhälle.
Inrikes • Publicerad 3 augusti 2023
Drogtesterna ska bygga på frivillighet, enligt kommunstyrelsens vice ordförande.
Drogtesterna ska bygga på frivillighet, enligt kommunstyrelsens vice ordförande.Foto: Ingvar Karmhed/SvD/TT

Eskilstuna har under året varit hårt drabbad av gängrelaterade skjutningar och andra våldsdåd. Kommunen har i flera år också genomfört drogtester på avloppsvattnet, där en stor mängd narkotika konstaterats.

– Alla skjutningar och sprängningar i Sverige har sin grund i droger, men vi pratar inte om marknaden. Vi vill strypa rekryteringen till gängen, men det kommer aldrig att gå så länge det finns en drogmarknad, säger Jari Puustinen (M), kommunstyrelsens vice ordförande till Dagens Samhälle.

Annons

Nu kikar kommunen på hur testerna rent praktiskt ska genomföras, men tanken är att testerna ska göras på regelbunden basis där vissa yrkesgrupper testas oftare. Testerna ska bygga på frivillighet och om ett drogtest visar sig vara positivt har arbetsgivaren ett ansvar att hjälpa den anställde att bli av med sitt beroende.

I dag är det allt fler företag i Sverige som drogtestar sin personal, enligt Dagens Samhälle. Att vägra kan resultera i omplacering eller avsked. Men anställda inom offentlig sektor har större skydd genom grundlagen. I Regeringsformen står det nämligen att "varje medborgare är gentemot det allmänna skyddad mot påtvingade kroppsliga ingrepp”.

– Ska vi komma åt de samhällsproblem vi har i dag måste vi utmana lagen, säger Jari Puustinen till tidningen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons