Annons
Nyheter

Ericsson-vd: Kan behöva se över kostnaderna

Telekomtillverkaren Ericsson har hård motvind just nu. Tredje kvartalet summerades till en brakförlust på nästan 29 miljarder kronor.
Det kan behövas mer åtgärder för att dra ned kostnaderna nästa år, enligt Ericssonchefen Börje Ekholm.
Ekonomi • Publicerad 17 oktober 2023
Ericsson, med vd Börje Ekholm, presenterar kvartalsrapport. Arkivbild.
Ericsson, med vd Börje Ekholm, presenterar kvartalsrapport. Arkivbild.Foto: Lars Schröder/TT

Ericssons försäljning föll hårt i tredje kvartalet och förlusten skenar iväg uppåt. Vinstmarginalen rensat för omstruktureringar pressades ned till 5,9 procent, från 11,2 procent ett år tidigare.

I rapporten för kvartalet skrotar telekomtillverkaren dessutom målet om att vinstmarginalen ska upp till 15-18 procent nästa år. Nu heter det "så fort som möjligt" i stället.

Annons

På börsen är domen hård. Ericssons aktie rasar drygt 8 procent och har därmed nästan förlorat en femtedel av börsvärdet hittills i år.

Väldigt svårt att säga när det vänder

Börje Ekholm utesluter inte att det kan behövas ytterligare kostnadsbesparingar ovanpå de 12 miljarder i årstakt som gäller just nu.

– Det är rimligt att säga att det kommer att komma tillbaka. Det är vi övertygade om att det gör, säger han om marknadsutvecklingen.

– Men det är väldigt svårt att säga exakt när det vänder. Då är det bättre att planera för en likartad marknad som i dag – att den ska fortsätta, tillägger han i intervjun med TT.

Han tycker Ericsson har jobbat på "ganska bra" med att få upp takten i kostnadsbesparingar under året.

– Men det är klart, fortsätter den här marknadsutvecklingen kommer vi nog att behöva se över kostnaderna ytterligare under nästa år, säger han.

Enligt Ekholm beror den kraftiga inbromsningen i Nordamerika – där nätförsäljningen under tredje kvartalet rasade med 60 procent – på att många operatörer använder lager som byggdes upp i fjol när de bygger ut sina nätverk just nu.

– Framöver kommer den här lagerjusteringen att bli mycket mindre. Den har ju till stora delar nu skett. Därför kommer det att komma en naturlig återhämtning i marknaden, när det kommer tillbaka, säger han.

Nedskrivning på 32 miljarder

Han hoppas även på nya investeringar för att hantera trafiktillväxten i näten och nya användningsområden, som fasta och trådlösa nät.

– En vändning kommer. Det är bara en fråga om när.

Annons

Brakförlusten i tredje kvartalet förklaras framförallt av en gigantisk nedskrivning på 32 miljarder av värdet på molntjänstbolaget Vonage, som Ericsson köpte för två år sedan. Ekholm sticker inte under stol med att prislappen för Vonage 2021 var för hög.

– Man kan säga att det är lätt att titta tillbaka nu och säga att vi betalade mer därför att värderingarna var högre då än vad de är nu. Det är det som i grunden ligger bakom nedskrivningen. Det kan man säga, säger han.

Strategiskt var det dock en viktig investering, enligt Ekholm. Med Vonages teknik vill Ericsson förändra hur nätverk presenteras för utvecklare och kunder, som då kan använda nätverksegenskaperna på nya sätt.

– Vi ser det här som en otroligt stor marknad. Det är egentligen därför vi köpte Vonage, för att skapa den här marknaden på några års sikt, säger Börje Ekholm.

Fakta: Ericssons brakförlust: 29 miljarder

Ericsson redovisar en rörelseförlust på 28,9 miljarder kronor för årets tredje kvartal. Det kan jämföras med rörelsevinsten på 7,1 miljarder under motsvarande kvartal i fjol.

Ericsson skrev i förra veckan ned värdet på sitt förvärvade molntjänstbolag Vonage med 32 miljarder kronor, vilket tynger resultatet. Bolaget redovisade samtidigt ett preliminärt resultat för tredje kvartalet – där resultatet rensat för Vonage-nedskrivningen låg i linje med förväntningarna.

Nettoförsäljningen under tredje kvartalet sjönk till 64,5 miljarder kronor, ned från 68 miljarder kronor ett år tidigare. Den organiska försäljningen (för jämförbara enheter och valutajusterat) för affärsområdet Networks i Nordamerika rasade med 60 procent.

Målet om en rörelsemarginal (enligt måttet ebita) på 15-18 procent kvarstår. Men Ericsson ser nu en uppenbar risk att det inte går att uppnå 2024, vilket tidigare var ambitionen. "Erisson strävar mot att nå det så fort som möjligt, när marknadsmixen återhämtar sig", skriver Ericsson i rapporten.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons