Ericsson får miljardböter i USA
Ericsson bötfälls för att ha brutit mot ett avtal med USA:s justitiedepartement (DOJ).
Redan 2019 slog Ericsson fast i en intern rapport att man gjort sig skyldig till omfattande korruption i Irak. Men bolaget kommunicerade ut innehållet i rapporten först i februari i fjol efter det att SVT:s Uppdrag granskning gjort påtryckningar.
I och med att man inte direkt berättade om korruptionen bröt företaget mot ett avtal mellan DOJ och Ericsson från 2019. Ericsson hade då under flera år utretts för korruptionsbrott i olika länder och i DOJ-avtalet erkände företaget sig skyldigt till flera åtalspunkter.
Ericsson hade inför bokslutet i januari flaggat för att man sätter av 2,3 miljarder kronor för att täcka de befarade USA-böterna. Beloppet var mindre än befarat, vilket då gav ett lyft för Ericsson-aktien.
Irakaffären utreds fortfarande.
"Vi har lärt oss av detta och vi är på en viktig resa för att förändra vår kultur. För att vara en sann branschledare måste vi vara både marknads- och teknikledande och samtidigt ledande i hur vi bedriver vår verksamhet", säger Ericssons vd Börje Ekholm i ett pressmeddelande.
Fakta: Turerna kring IS-mutorna
Ericsson meddelade, sedan SVT:s Uppdrag Granskning börjat ställa frågor, i mitten av februari 2022 att det kan ha betalats ut mutor till terrorsekten Islamiska staten (IS) i Irak. Det fick amerikanska myndigheter att utreda händelsen, som redan tidigare hade en granskning av Ericsson i gång, enligt en tidigare uppgörelse. Även i Sverige utreddes händelserna, men Åklagarmyndigheten lade ner förundersökningen om misstänkta mutbrott.
Ericsson har tidigare varit inblandat i andra korruptionshärvor. I en tidigare uppgörelse med amerikanska myndigheter – sedan det konstaterats att Ericsson inte följt anti-korruptionsregler på flera marknader – gick den svenska telekomtillverkaren med på att betala 10 miljarder kronor.
I spåren av avslöjandena nekades styrelsen och vd Börje Ekholm ansvarsfrihet på bolagsstämman våren 2022, men alla blev ändå kvar på sina poster.