Nyheter

Enormt arbete väntar grekisk ledare

Spänningen håller Grekland i ett järngrepp sedan premiärminister Giorgos Papandreou meddelat sin avgång. En utmaning av herkuliska mått väntar efterträdaren, och flera möjliga kandidater har nämnts.
Nyheter • Publicerad 7 november 2011
Lucas Papademos är favorittippad till posten som Greklands nya premiärminister.
Lucas Papademos är favorittippad till posten som Greklands nya premiärminister.Foto: Orestis Panagiotou

Grekiska politiker kämpade på måndagen för att ta fram den samlingsregering ska leda landet inför nyval och frågan om vem som nu ska axla premiärministermanteln växte.

Många tidningar pekade ut Lucas Papademos, biträdande chef för Europeiska centralbanken mellan 2002 och 2010, som favorit. Europeiska ombudsmannen Nikiforos Diamandouros uppgav för Reuters att han i söndags tillfrågats, men inte av vem.

– Jag uteslöt inte möjligheten att bidra om vissa villkor möttes, sade han utan att säga vilka villkoren var.

Brett stöd ett måste

Största oppositionspartiet Ny demokrati vill däremot se att finansminister Evangelos Venizelos stannar på sin post, uppgav en partirepresentant för Reuters.

Venizelos kämpade på måndagen för att lugna omvärldens nerver och sade att den nya regeringen kommer att kunna leda Grekland genom åtstramningarna.

– Det är bevis för vårt engagemang och för vår nationella kapacitet att genomföra programmet och återuppbygga landet.

Beskedet om ny koalitionsregering med bredare politiskt stöd är välkommet, enligt SEB:s chefekonom Robert Bergqvist som sade att det breda stödet är ett måste.

– Ska ett land genomföra en krispolitik, så måste det finnas en väldigt bred politisk uppslutning.

Samma åtgärder

Svenske socialdemokraten Leif Pagrotsky känner den avgående premiärministern sedan 15 år och har ibland fungerat som informell rådgivare åt den grekiska regeringen. Han sade att det ytterst är folkets attityder som avgör utvecklingen eftersom de planerade åtgärderna fortfarande är samma.

– Greklands folk känner ingen delaktighet i den här politiken, de känner sig som offer för övergrepp från utlandet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.