Enkla medel kan stoppa bedrägerier
– Över hälften av EU-medborgarna byter nästan aldrig sina lösenord. Även om man ser att det finns ett ökat hot, säger EU-kommisionären Cecilia Malmström till TT.
– Genom att man inte gör väldigt enkla saker som att byta lösenord, dubbelkolla vissa nätbutiker man inte känner igen eller uppdaterar operativsystemet på sin smartphone, blir man väldigt sårbar.
Få byter lösenord
En ny EU-barometer visar att åtta procent av svenska nätanvändare har blivit utsatta för identitetsstölder eller någon form av bedrägerier på internet. Svensk statistik visar också att bedrägerier blir allt vanligare.
– Sverige har jobbat relativt systematiskt med de här frågorna jämfört med andra länder. Samtidigt kan vi ju nästan varje dag läsa om nätattacker mot myndigheter, företag och enskilda, säger Malmström.
Enligt barometern är svenskarna oroligast i EU för att lämna ut personlig information, för att de är rädda för att bli utsatta för nätbrott. Samtidigt har fyra av tio svenskar inte bytt ut sina lösenord, till exempel på Facebook- och mejlkonton, det senaste året.
För bra för att vara sant
Marek Andersson på Konsumentverket anser att det är viktigt att vara på sin vakt när man köper saker på internet. Det finns ofta sätt att luras på. Erbjudanden som ser för bra ut för att vara sanna är ofta just det, menar han.
– Dra öronen åt dig om något ser för bra ut och försök att ta reda på så mycket som möjligt om handlaren när du köper något på nätet, säger han.
För att undvika bedragarna bör man, enligt Marek Andersson, lösenordsskydda så mycket av sin utrustning som möjligt och inte lämna ut viktiga uppgifter, som till exempel bankinformation, till personer man inte litar på.
Så undviker du bedragarna
Låt inte din bredbandsanslutna dator stå på i onödan. Stäng av den när du inte använder den.
Använd ett uppdaterat antivirusprogram och ha en brandvägg på. Sök också regelbundet av datorn efter spionprogram.
Blanda stora och små bokstäver med siffror i dina lösenord. Byt ut lösenorden ofta.
Ladda alltid ner de senaste uppdateringarna för operativsystemet och webbläsaren.
Var misstänksam när en sida kräver onödigt mycket personinformation.
Öppna inte länkar eller bifogade filer i mejl från adresser du inte känner igen. Då kan du bli skickad till en falsk kopia av en pålitlig webbsida.
Ladda bara ner filer som du vet vad det är, och bara om de kommer från en pålitlig avsändare.
Källa: Post- och telestyrelsen