Energi hett på nordiskt ministermöte
I en intervju med Aftenposten säger den norske statsministern, vars regering till helt nyligen avvisade tal om begränsningar, att tillgången till kraft i Norge måste säkras.
– Det betyder att exporten genom bland annat Nordlinkkabeln till Tyskland kan stoppas. Också exporten till Danmark och Sverige kan drabbas, säger Gahr Störe till tidningen.
Han säger där att det handlar om säkra kraft i särskilt kritiska lägen. För närvarande är nivån i viktiga norska vattenmagasin mycket lägre än normalt, vilket kan påverka vattenkraftproduktionen. Enligt Gahr Störe undersöker den norska regeringen vilka möjligheterna är för att begränsa exporten i reglerna för den nordiska och europeiska elmarknaden.
"Allvarligt ingrepp"
Mårten Bergman, enhetschef på Svenska kraftnät säger att de norska planerna väcker frågor och att han och hans medarbetare har diskuterat frågan internt och med nordiska kollegor.
– Om det skulle implementeras vore det ett ytterst allvarligt ingrepp i elmarknaden, säger Mårten Bergman till TT.
Men enligt Jonas Gahr Störe är frågan om en begränsning inte aktuell nu. Men beredskap måste finnas.
– Jag kan inte se att det är aktuellt i nära framtid. Men det ligger inte i någons intresse att vattenmagasin töms. Det vore en katastrof för oss och andra (länder, reds.anm), sade han på en pressträff med de övriga nordiska ministrarna.
– De sista två veckorna har vi importerat el till Norge, på grund av (den låga, reds.anm) nivån i vattenmagasinen.
"Sårbart Europa"
Hans svenska kollega, statsminister Magdalena Andersson, hävdar att hon inte är oroad.
– Det här är något som de sitter och funderar på och vad som skulle hända i ett helt annat läge än i dag. Vi har och vi har inga indikationer på att de tänker sig att stoppa export till Sverige, säger Andersson till TT:s utsände i Oslo.
– Vi känner oss trygga med den nordiska elmarknaden, tillägger hon och pratar om att den ju funnits sedan förre S-statsministern Tage Erlanders tid, för över 50 år sedan.
Den danska statsministern Mette Frederiksen (S).
– Det här är ännu ett exempel på hur sårbara vi är i Europa, vi har brist på energiproduktion på grund av kriget i Ukraina. Vi måste skynda på utbyggnaden av energiproduktion, säger Frederiksen.
Grön omställning
Under mötet i Oslo, som äger rum i det nya Munchmuseet, deltar också den tyske förbundskanslern Olaf Scholz, som antagligen lär ha en del synpunkter på det norska utspelet.
På den officiella agendan för det nordiska mötet står möjligheter att öka det nordiska försvarssamarbetet och kanske skapa en nordisk dimension i Nato när Sverige och Finland blir fullvärdiga medlemmar. Det handlar även om grön omställning och samarbete på energiområdet.