Annons
Nyheter

En talgoxe är en talgoxe – eller?

Natur • Publicerad 14 juni 2020
Talgoxe. Mer komplicerad än du tror. Arkivbild.
Talgoxe. Mer komplicerad än du tror. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg/TT

Även de mindre fågelintresserade brukar känna igen talgoxen. Med sitt gula bröst och den karaktäristiska svarta "slipsen" är den en av de vanligaste fåglarna vid fågelborden under vintrarna.

Men faktum är att inte alla talgoxar ser ut så. Och det finns inte heller bara en art av talgoxar, utan fem, visar forskning från Uppsala universitet.

Annons

"Talgoxen finns över nästan hela Europa och Asien, och vår studie visar att den har en komplex utvecklingshistoria, där olika grupper isolerats genetiskt från varandra under lång tid", säger professor Per Alström vid institutionen för ekologi och genetik vid Uppsala universitet i ett pressmeddelande.

I studien har fem huvudgrupper av talgoxe identifierats, till skillnad från de tre grupper som vetenskapen har räknat med fram till nu. Det finns drygt 35 geografiska underarter, som skiljer sig i fjäderdräktens färg. I Europa är de tecknade i gult och grönt, men i södra Asien är de i stället grå och vita.

De fem huvudgrupper som nu identifierats tros ha varit genetiskt åtskilda under någonstans emellan en halv miljon till 1,6 miljoner år.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons