Annons
Nyheter

En miljon svenskar kan få smittan

Runt en miljon svenskar kommer troligen att insjukna i svininfluensan innan epidemin är över.
Nyheter • Publicerad 12 november 2009

Utan vaccinationskampanjen hade dock siffran blivit mycket högre, över två miljoner.

De senaste prognoserna från europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC antyder att länderna ska förbereda sig på att minst 20 procent av befolkningen kommer att smittas av viruset. Fast den siffran gäller utan vaccin. Eftersom Sverige redan hunnit vaccinera bortåt tre miljoner människor, och beräknas ha nått en vaccinationsgrad på 50 procent inom en månad, kommer vi inte att drabbas så hårt. En trolig siffra på antalet smittade är i stället omkring en miljon.

Annons

– Det låter rätt rimligt. Men hade vi inte haft vaccinationskampanjen hade säkert slutsiffran blivit mycket högre, säger Annika Linde, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet (SMI).

Värre än vanlig influensa

Det innebär att svininfluensaviruset A/H1N1 är betydligt värre än de virus som orsakar den årliga säsongsinfluensan. Under en normal influensa brukar fem till tio procent av befolkningen, eller drygt en halv miljon människor, insjukna. Fler blir det sällan trots att de flesta är oskyddade. Antalet som vaccinerar sig är bara 10 till 15 procent per år.

I debatten har det framkastats att de båda influensatyperna skulle vara ungefär likvärdiga, eftersom de flesta som smittas av svininfluensan får ganska lindriga symptom. Men Annika Linde betonar att så inte är fallet.

Många sparade levnadsår

– H1N1 drabbar väldigt många fler, och kan döda många fler. I den normala influensan dör nästan bara äldre människor inom riskgrupperna. Men H1N1 slår mot både unga och gamla. Skillnaden är total, säger Linde.

– Man kan också mäta skillnaden utifrån levnadsår. En 87-åring som dör hade ändå bara ett par-tre år kvar att leva. Men när en 25-åring avlider handlar det kanske om 65 förlorade levnadsår. Vi sparar många, många levnadsår när vi vaccinerar mot svininfluensan.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons