Nyheter

En kvarts miljon arbetslösa

Varselvågen mattades av i juli men antalet arbetslösa fortsätter att öka kraftigt. I förra veckan var en kvarts miljon personer arbetslösa – en ökning med över 100 000 personer på ett år.
Nyheter • Publicerad 3 augusti 2009

I juli varslades 4 412 personer om uppsägning, jämfört med 2 398 personer samma månad i fjol, enligt preliminära siffror från Arbetsförmedlingen.

Värst drabbades tillverkningsindustrin, som stod för en fjärdedel av varslen i juli. 650 personer varslades i verkstadsindustrin och med ökande arbetslöshet och sjunkande skatteintäkter ökar varslen i den offentliga sektorn. I förra månaden varslades 541 kommunal- och landstingsanställda.

I slutet av förra veckan var 250 916 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen. Det är en ökning med 2 310 personer jämfört med veckan före och 106 187 fler än motsvarande vecka i fjol.

Arbetslösheten beräknas öka till 11,3 procent under nästa år, enligt Arbetsförmedlingens prognos. I juni var 5 procent arbetslösa.

Antalet nya arbetstillfällen som kommer in till Arbetsförmedlingen fortsätter att minska. Under förra veckan anmäldes 3 833 nya platser till landets arbetsförmedlingar – 2 729 färre än motsvarande vecka i fjol.

I juli varslades 1 000 personer i Stockholms län och drygt 500 personer i både Västernorrlands och Västra Götalands län.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.