Annons
Nyheter

En fjärdedel får hälsobesvär av jobbet

Ekonomi • Publicerad 17 oktober 2023
Hemarbetare har mindre hälsobesvär av jobbet. Arkivbild.
Hemarbetare har mindre hälsobesvär av jobbet. Arkivbild.Foto: Alessandra Tarantino AP/TT

Trötthet, fysisk smärta och värk i kroppen. Det är de vanligaste hälsobesvären som folk uppger att de får av sitt jobb, visar Arbetsmiljöverkets årliga undersökning.

Totalt uppger en fjärdedel av de tillfrågade att de har hälsobesvär på grund av jobbet. Den vanligaste orsaken till hälsobesvär är för hög arbetsbelastning.

Annons

"Det är allvarligt eftersom för hög arbetsbelastning på sikt kan leda till stress och svår sjukdom", säger Ann Ponton Klevestedt, enhetschef för statistik och analys på Arbetsmiljöverket, i en kommentar.

De som arbetar hemifrån en till fyra dagar i veckan har mindre hälsobesvär av jobbet. Det är första gången som den kategorin ingår i undersökningen.

Enligt Ann Ponton Klevestedt är det dock för tidigt att dra några slutsatser kring om det är hemarbetet i sig som orsakar mindre besvär eller det faktum att många som jobbar hemma har yrken som kännetecknas av mindre hälsobesvär av jobbet överlag.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons