Annons
Nyheter

En av fyra saknar baskunskaper i ekonomi

En av fyra svenskar uppger att de saknar grundläggande ekonomiska kunskaper, enligt en undersökning från Finansinspektionen.
Ekonomi • Publicerad 13 juni 2023
Många svenskar har inte tillräckliga kunskaper i ekonomi, enligt Finansinspektionen. Arkivbild.
Många svenskar har inte tillräckliga kunskaper i ekonomi, enligt Finansinspektionen. Arkivbild.Foto: Martina Holmberg / TT

En majoritet av de tillfrågade förstår ekonomiska samband som ränta (87 procent), inflation (62 procent) och riskspridning (56 procent) – men likväl saknar många vuxna den viktiga kunskapen och hur detta påverkar den egna ekonomin, konstaterar Finansinspektionen (FI).

Samtidigt har självförtroendet för att begripa ekonomi ökat. I synnerhet män säger sig ha högt finansiellt självförtroende och kunskap.

Annons

Kvinnor och personer under 30 år uppger däremot att de besitter lägre självförtroende och kunskap.

"Finansiellt självförtroende motsvarar inte alltid faktisk kunskap och förståelse. När det saknas grundläggande ekonomiska kunskaper samtidigt som självförtroendet är högt kan det lätt bli fel", säger Sofia Tyréus, projektledare för finansiell folkbildning på FI, i en kommentar.

Fakta: Om undersökningen

För att få en internationell jämförelse är undersökningen baserad på frågor från OECD International network on financial education (OECD/INFE)). Den internationella jämförelsen pågår under 2023.

Svaren kommer från drygt 1 000 representativt utvalda svenska hushåll som besvarat frågorna dels via en inbjudan på posten, dels via befintlig webbpanel.

Undersökningen genomfördes av undersökningsföretaget Origo Group på uppdrag av Finansinspektionen under november-december 2022.

Källa: Finansinspektionen

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons