Nyheter

Emma populärast bland nordbor

Emma är störst i Finland och Norge – men i Sverige regerar Maja och Oscar. Nyfödda nordbor får finna sig i föräldrarnas namnval som inte har mycket av nytänkande.
Nyheter • Publicerad 21 november 2011

Det står en aura av soligt nordisk bondesamhälle och tidigt 1900-tal kring nordiska föräldrars val av namn för sina små. Nordiska ministerrådets alldeles färska statistiska årsbok visar att 2010 överväger kungliga reminiscenser som Oscar och Isabella och litet svagt bonderomantiska namn som Elias och Emma (Finland) eller Jónas och Anna (Färöarna, för andra året i rad). Även norrmännen håller på trygga, invanda namn. För andra året i rad är det Lucas och Emma som gäller.

Litet mera okonventionella är danskarnas namnval William och Isabella, som brädat Mikkel och Freja, toppnamnen från tidigare år.

Några konstanter är svåra att urskilja även om namn som Emma, Anna och Lars återkommer om man ser till en längre period.

Svenska toppnamnen Maja och Oscar är exempelvis välkända från den senaste tioårsperioden. I ett nordiskt perspektiv tycks Emma vara populärast eftersom namnet toppar både i Finland och i Norge.

Grönländska föräldrar tycks inte snegla på andra nordiska namnvanor, hos grönlänningarna gäller Malik och Ivaana.

Nordiskt namnskick

Danmark, William och Isabella

Färöarna, Jónas och Anna

Grönland, Malik och Ivaana

Finland, Elias och Emma

Åland, Leo och Ella

Island, Aron och Emilia

Norge, Lucas och Emma

Sverige, Oscar och Maja

Källa: SCB, Norden.org

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.