Nyheter

Elvaårig överlevare vittnade om skolmassaker

En elvaårig flicka som överlevde skolskjutningen i Uvalde vittnade i USA:s kongress om hur våldet påverkat henne. Men trots att hennes ord rörde politikerna till tårar tros inga nya lagar antas.
USA • Publicerad 8 juni 2022
Miah Cerrillo, en fjärdeklassare som överlevde skolskjutningen i Uvalde, talar till politikerna i Washington.
Miah Cerrillo, en fjärdeklassare som överlevde skolskjutningen i Uvalde, talar till politikerna i Washington.Foto: Jason Andrew/AP/TT
Representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, talar till anhängare om behovet av nya vapenlagar, i Washington på onsdagen.
Representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, talar till anhängare om behovet av nya vapenlagar, i Washington på onsdagen.Foto: Susan Walsh/AP/TT

– Jag trodde att han skulle komma tillbaka, så jag smetade ner mig i blod. Jag täckte hela mig och låg bara stilla.

Orden är elvaåriga Miah Cerrillos, som överlevde skolskjutningen i Uvalde, Texas, och på onsdagen vittnade i USA:s kongress om den fasansfulla dagen när 19 barn och två lärare mördades av en 18-åring.

I en förinspelad video frågar hennes pappa Miguel om hon känner sig säker och får en huvudskakning som svar. Varför, frågar han.

– För jag vill inte att det ska hända igen, svarar Miah Cerrillo.

Hennes vittnesmål blev kulmen på två dagars förhör av en rad personer om masskjutningar och vapenlagar i USA.

"Visar mod och styrka"

Andra som vittnade var sonen till en 86-årig kvinna som dog i en skjutning i Buffalo i New York i maj – där tio människor miste livet – och föräldrarna till en flicka, Lexi Rubio, som dog i skjutningen i Uvalde.

De bad alla om hårdare vapenlagar och att offrens död inte skulle vara förgäves.

– De vittnen som vi har hört här lider och har förlorat anhöriga. Trots det visar de mod och stor styrka genom att be oss göra vårt jobb, säger kommitténs ordförande, Carolyn Maloney, demokrat från delstaten New York, enligt AP och uppmanar sina kollegor att rösta för hårdare lagar.

Men kommittén som lyssnade på vittnena fick också höra andra röster, som Andrew Clyde från Georgia, republikansk politiker och ägare till en vapenaffär. Han vittnade om hur låsta dörrar och beväpnade skolvakter skulle rädda liv och hindra nya skolmassakrer.

"Omfamna religionen"

Och för varje politiker som krävde lagar som bland annat höjer åldersgränsen för vapenköp och bakgrundskontroller fanns politiker som Georgias Jody Hice, republikan i representanthuset.

– Frågan handlar inte om vapenvåld, det är inte vapnen som är problemet, det är våldsamma människor, sade han och konstaterade att lösningen är att "omfamna religionen", enligt Washington Post.

I det demokratstyrda representanthuset väntas ett förslag om att förbjuda tyngre handeldvapen röstas igenom. Men det ser inte ut att ta sig igenom senaten, där Republikanerna har tillräckligt med röster för att kunna stoppa hårdare vapenlagar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.