Annons
Nyheter

Elva fall av indisk "dubbelmutation" i Danmark

Elva fall av den så kallade indiska varianten av covid-19 har upptäckts i Danmark, rapporterar danska .
Danmark • Publicerad 18 april 2021
En äldre kvinna väntar på att vaccineras i Bombay. Personen på bilden har inget med texten att göra.
En äldre kvinna väntar på att vaccineras i Bombay. Personen på bilden har inget med texten att göra.Foto: Rafiq Maqbool/AP/TT

Fallen hittades redan i mars. De smittade känner varandra och har någon form av koppling till de länder där varianten har varit mer utbredd.

– Så det handlar inte om elva olika smittokedjor, och det lugnar oss. Det hade inte varit så bra, säger Anders Fomsgaard, virusforskare och överläkare på smittskyddsmyndigheten Statens serum institut (SSI), till TV2.

Annons

Enligt Fomsgaard utförs betydligt fler tester för att se vilka varianter som är i spridning i Danmark än i andra länder, vilket gör att man har bra koll på vilka som dominerar. Just nu är det den så kallade brittiska varianten som hittas i 96 procent av de positiva proverna i Danmark.

Varianten, som i medier fått den omdiskuterade benämningen "den indiska dubbelmutationen", är en av de varianter som följs noga av forskare. Den har ännu inte hittats i Sverige.

Det är ännu oklart huruvida den faktiskt är mer smittsam eller dödlig.

– Den behöver inte vara allvarligare, men vi måste titta närmare på den, sade Ali Mirazami, professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet, till TT i lördags.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons