Nyheter

Elva döda i skottdrama på skola – mördaren avled på sjukhus

Det står nu klart att gärningsmannen Matti Juhani Saari dödade tio människor innan han tog sitt eget liv. Den totala dödssiffran är alltså elva.
Nyheter • Publicerad 23 september 2008
Den 22-årige Matti Juhani Saari sköt ihjäl tio kamrater på sin yrkesskola i Österbotten. Han dog senare på sjukhuset av sina skador.
Den 22-årige Matti Juhani Saari sköt ihjäl tio kamrater på sin yrkesskola i Österbotten. Han dog senare på sjukhuset av sina skador.Foto: Hannu Kivimäki
Invånare samlades en bit från skolan under dramat.
Invånare samlades en bit från skolan under dramat.Foto: Santtu Hakala
Skolan i Kauhajoki.
Skolan i Kauhajoki.Foto: City of Kauhajoki

Matti Juhani Saari sköt ihjäl tio kamrater på sin yrkesskola i Österbotten på tisdagen.

Dagen innan hade han förhörts av polis om en pistolvideo han lagt ut på webben.

I förhöret kom ingenting fram som föranledde polisen att beslagta 22-åringens pistol. Licensen fick han för en månad sedan, pistolen var hans första vapen.

Vid elvatiden på förmiddagen kom han till yrkesskolan i Kauhajoki. Han tycks ha gått runt ett tag – och sedan börjat skjuta i ett klassrum.

Han dödade tio personer – samtliga tros vara elever. Antalet skadade var fortfarande oklart på eftermiddagen.

Uppenbarligen försökte han sedan ta sitt eget liv genom att skjuta sig i huvudet.

Han låg på intensiven i Tammerfors universitetssjukhus på tisdagens eftermiddag, och överläkare Matti Lehto sade att de närmaste timmarna skulle avgöra om han skulle överleva. Massmördaren dog på sjukhuset senare på tisdagen

När Saari började skjuta var drygt 150 personer i skolbyggnaderna, enligt rektor Tapio Varmola på Sydbottens yrkesinstitut där dramat utspelades. Skolan började utrymmas och brandkår försökte släcka de bränder som uppstått på flera håll samtidigt – sannolikt anlagda. Brandröken gjorde det svårt att rädda folk inifrån skolorna.

– Folk sprang ut ur huset i två riktningar. När jag gick ut hörde jag inga skott, bara skrik, sade Varmola.

Skolans fastighetsskötare Jukka Forsberg berättar han för FNB att han blev beskjuten.

Han hörde skrik från bottenvåningen och när han tittade in genom klassrumsdörrens glasruta sköt våldsmannen sex eller sju skott mot honom.

– Jag sprang undan kulorna. Jag hukade mig och sprang i sicksack i korridoren. Det är ett under att jag klarade mig, säger Forsberg, uppenbart skakad.

Ambulanser körde i skytteltrafik till och från skolan, berättar för TT Petri Puska på byggföretaget Konte som ligger 150 meter från skolan.

– Jag har själv barn och på skolor i närheten har man låst in eleverna för att prata om vad som har hänt. Mobilnätet i området är överbelastat och det är svårt att komma i kontakt med varandra.

Kriscentra öppnades i Kauhajoki av församlingen och flera olika organisationer, med psykologer, första hjälpen och jourtelefoner. Delar av finländska regeringen sammanträdde, och bland andra president Matti Vanhanen framförde kondoleanser till de drabbade.

På videosajten You Tube hade det legat en video från Kautajoki sedan två veckor där en ung man skjuter med pistol på en skjutbana. I fredags kom ytterligare en video upp, och polisen sökte då Saari utan att få tag på honom.

Den som slutligen förhörde honom var en erfaren kommissarie, sade inrikesministern på tisdagen. Man hade övervägt att ta hans vapen, men gjorde det inte. Holmlund sade att polisens agerande ska utredas.

Vapenlicensen, som ynglingen beviljades i augusti, var tidsbegränsad och den var hans första. Nu ska beviljandet synas ordentligt, enligt ministern.

Bara några timmar före våldsdådet hade Saari varit inne på sitt You Tube-konto med pistolvideorna, att döma av uppgifter från Yle.

I en video där säger han ”You will die next” och skjuter flera skott mot kameran. På eftermiddagen hade kontot spärrats.

Finland upplevde en liknande tragisk händelse 7 november i fjol, då 18-årige Pekka Eric Auvinen sköt ihjäl åtta personer på sin skola i Jokela och sedan tog sitt eget liv.

Amery von Schoultz

TT

Skolmassakrer

I november 2007 dödades åtta människor på Jokela-skolan i finska Tusby innan den 18-årige gärningsmannen begick självmord.

Den värsta skolmassakern i Europa inträffade i Gutenberggymnasiet i tyska Erfurt i april 2002. En 19-åring mördade tolv lärare, två elever, en sekreterare och en polis innan han sköt sig själv.

I USA i april 2007 sköt en 23-årig student ihjäl 33 elever och anställda vid universitetet Virginia Tech och tog sedan sitt eget liv.

I oktober 2006 sköt en man ihjäl fem skolflickor i ett Amish-samhälle i Pennsylvania i USA. Mannen tog sitt liv.

I mars 2005 dödades tio personer, fem av dem elever, i indianreservatet Red Lake i Minnesota. Den 16-årige gärningsmannen tog sitt liv.

Den mest uppmärksammade skolmassakern i USA skedde på Columbine High School i Colorado i april 1999. Två tonåringar sköt ihjäl tolv elever och en lärare och skadade 24 andra innan de begick självmord.

I Kina högg en 21-årig man ihjäl nio elever i en internatskola i Henan i november 2004. Mannen fick dödsstraff och avrättades. (TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.