Annons
Nyheter

Elsparkcyklar får hyras ut utan tillstånd

Trafik • Publicerad 1 juni 2020
Det bör inte krävas något generellt tillstånd enligt ordningslagen för att hyra ut elsparkcyklar på offentlig plats. Arkivbild.
Det bör inte krävas något generellt tillstånd enligt ordningslagen för att hyra ut elsparkcyklar på offentlig plats. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Det bör inte krävas något generellt tillstånd enligt ordningslagen för att hyra ut elsparkcyklar på offentlig plats, enligt en ny rapport från Transportstyrelsen.

Myndigheten har dragit den slutsatsen efter att ha gått igenom vilka regler som gäller.

Annons

"Vi bedömer att det inte är aktuellt med tillstånd så länge fordonen står så att de inte utgör hinder för trafik", säger Pernilla Bremer, utredare på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Uthyrning av elsparkcyklar förekommer i flera svenska städer och ett flertal kommuner har därför försökt reda ut vad som gäller. I Transportstyrelsens rapport säger myndigheten att det kan krävas tillstånd om uthyrningsverksamheterna till exempel stör trafik eller ordning, men att parkering i sig inte är något som kräver tillstånd enligt ordningslagen.

"Det är till exempel tillåtet att parkera en cykel på en trottoar eller gångbana så länge den inte är i vägen eller det kan uppstå fara för andra trafikanter utan tillstånd", säger Pernilla Bremer.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons