Annons
Nyheter

Elsäkerhetsexpert: Ladda under uppsikt

Explosionen i ett flerfamiljshus i Norrköping orsakades av allt att döma av ett överhettat batteri från en elsparkcykel som stått på laddning i närheten av en sprejburk.
Nu manar Elsäkerhetsverket till försiktighet.
Olyckor • Publicerad 6 september 2023
Att ladda elsparkcykeln hemma i lägenheten kan vara förknippat med brandfara. Arkivbild.
Att ladda elsparkcykeln hemma i lägenheten kan vara förknippat med brandfara. Arkivbild.Foto: Audun Braastad/NTB Scanpix/TT

Att bränder relaterade till batteridrivna produkter har ökat i takt med att användandet blir mer frekvent bekräftas av myndigheten.

– Det är viktigt att man följer tillverkarens anvisningar om hur, var och när man laddar exempelvis ett batteri till en elsparkcykel. Det är inte ovanligt att det står att batteriet ska laddas under uppsikt, säger Morgan Wojcyk, inspektör på Elsäkerhetsverket, och fortsätter:

Annons

– Ställer man en elsparkcykel på laddning i hallen i en lägenhet så kanske man blockerar den enda utrymningsvägen. Är det enda möjliga platsen för laddning så bör man i alla fall vara väldigt noga med att man bara laddar när man är vaken och hemma.

En annan viktig aspekt är enligt Elsäkerhetsverket prylarnas skick.

– Om man råkar köra på något med en elsparkcykel är det oftast batteriet som skadas, och då ökar risken att det fattar eld – som regel under laddning, säger Morgan Wojcyk.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons