Annons
Nyheter

Electrolux i mångmiljardaffär

Electrolux förvärvar vitvarubolaget GE Appliances, General Electrics vitvaruverksamhet, för 23,4 miljarder kronor.
Nyheter • Publicerad 8 september 2014

Det uppger bolaget i ett pressmeddelande.

GE Appliances är en av de ledande tillverkarna av köks- och tvättprodukter i USA. För Electrolux handlar det om det största förvärvet koncernen gjort hittills, enligt Jeff Immelt, styrelseordförande och koncernchef.

Annons

Enligt Electrolux väntas förvärvet, som måste godkännas av relevant myndigheter för att slutföras, bidra positivt till vinsten per aktie från och med första året.

Finansieringen av affären säkras genom ett brygglån och när förvärvet har slutförts planeras en nyemission på cirka 25 procent av köpeskillingen, det vill säga nästan 6 miljarder kronor.

Investor, som äger 15,5 procent av kapitalet och 30,3 procent av rösterna i Electrolux, stödjer förvärvet och nyemissionen fullt ut och avser att teckna sin pro rataandel om cirka 1 miljard kronor, justerat för återköpta aktier, skriver Investor i ett pressmeddelande.

"Som den ledande ägaren och med en långsiktig investeringshorisont anser vi att Electrolux förvärv av GE Appliances är industriellt attraktivt och stödjer det. Förvärvet kommer att avsevärt stärka Electrolux position på den viktiga nordamerikanska marknaden och möjliggöra fortsatta investeringar i innovation och tillväxt, vilket ytterligare stärker Electrolux position som en global ledare", kommenterar Investors vd Börje Ekholm i pressmeddelandet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons